20 oktober
Analytikere: Vinterstigningerne i kornet er begyndt
Kornmarkedet ændrer dynamik, vurderer Jyske Markets.

 

Se artikel på LandbrugsAvisen

I USA så hvedepriserne den største ugentlige stigning i 15 måneder, beretter Jyske Markets.

"Dermed tyder det langt om længe på, at vi er gået fra en marked, der har fokuseret på forsyningerne, til et marked der er mere efterspørgselsstyret," skriver Jyske Markets.

Også analytikerne hos Agrocura har noteret sig, at kornet igen er blevet en mere attraktiv vare, trods de store globale lagre.

"Det synes, at være startskuddet på en vintersæsonstigning, som nu er lydt," skriver Agrocura i deres markedskommentar.

Prisen vil dog ikke blot gå opad i en flot kurve:

"Der er stadig masser af korn i markedet, og der vil igen komme perioder med pristilbageslag i en sæsonstigning," vurderer Agrocura.

Prisstigningerne i Chicago skyldes blandt andet, at de indenlandske amerikanske lagre overraskende blev nedjusteret, vurderer Jyske Markets.

"Dermed blev fondene taget på sengen," noterer Jyske Markets.

Fonde, der havde forventet prisfald, blev således presset til at tilbagekøbe solgte kontrakter. Det medførte en positiv spiral og stigninger til korn i både USA og Europa, beretter Jyske Markets.

Samtidig har en række lande købt store mængder korn: Algeriet købte 480.000 tons hvede, Taiwan 80.000 tons, mens også Saudi Arabien fik afsluttet deres hvede-tender, som endte på 610.000 tons af hhv. europæisk, nord- og sydamerikansk samt australsk oprindelse.

Foruden købelysten hos importlandene er det den styrkede russiske valuta, rublen, som presser priserne opad. Det betyder, at der købes mindre korn fra Rusland.

"Dermed er USA og EU kommet tilbage i markedet igen med konkurrencekraft på prisen, og det har skabt manglende lyst hos spekulanterne om at håbe på lavere priser," skriver Agrocura.