Bunden er formentlig nået på svin

Smågriseproducenter er ramt af store noteringsfald. Den tyske Nord-West-notering er på det laveste niveau i to år, og prislejet begynder at gøre ondt hos flere producenter, vurderer driftsøkonom.

Jublen i forsommeren 2017 med rekordnoteringer for landets smågriseproducenter er for længst forstummet.

Puljenoteringerne for smågrise er nu nede i niveauer, hvor det kun er de bedste producenter, som kan tjene penge. Samtidig er den toneangivende tyske Nord-Westnotering, som en del danske smågriseeksportører afregner deres grise efter, svækket med et rekordfald fra 63 euro i juli 2017 til det nuværende niveau på 39 euro for en 25 kgs-gris.

Efter 11 uger i træk med den samme notering faldt noteringen overraskende i sidste uge med markante 2,50 euro, selv om januar traditionelt er en periode, hvor smågrisenoteringerne begynder at stige frem mod sommer.

»Den bedste fjerdedel kan stadig tjene penge ved den nuværende notering omkring 330 kr., men jeg er bekymret for den laveste fjerdedel, som bankerne kan begynde at reagere på. Der kan blive en stigende frekvens af svineproducenter, som bliver prikket på skulderen og spurgt, om ikke det er tid til at sælge gården«, siger Finn Skotte, driftsøkonom hos VKST.


Flere forhold har presset priserne ned

Der er flere forhold, som har spillet ind på den langstrakte noteringsnedtur, som branchen har været vidne til i det seneste halve år.

»Den europæiske svinekødseksport til Kina er faldet med næste 30 procent på et år. Dollaren er faldet og giver amerikanerne en fordel på eksportmarkederne.

Desuden har vi set, at de tyske slagterier har givet huspriser og sænket priserne på slagtesvin markant, og det har også ramt smågrisenoteringerne.

Forventningen var 1,50 euro pr. kg for slagtesvin, men nu er vi nede i et niveau på 1,30 euro pr. kg.«, siger analytiker hos Agrocura, Markus Fiebelkorn, om de faktorer, som har presset smågrisene ned i pris.


Overraskende prisfald

Sidste uges markante prisregulering på 2,50 euro for smågrise i Tyskland har overrasket Markus Fiebelkorn.

»Jeg havde ikke forventet det seneste prisfald. Det kom bag på mig, for vi plejer at se prisstigninger for smågrisene nu. Jeg regner dog med, at vi midt i februar begynder at få impulser fra det kinesiske marked, når de har holdt deres nytår. Så skulle vi gerne få en kraftig stigning i noteringerne, men det kan godt trække ud i år, fordi vi hører, at slagterierne lagrer en masse kød, mens det er billigt«, siger Markus Fiebelkorn, som forventer en gennemsnitlig notering for året på 379 kr.

Selv om der er forventninger om, at smågrisenoteringerne snart stiger igen, opfordrer Finn Skotte alle smågriseproducenter til at sænke omkostningerne mest muligt.

»Jeg har netop afsluttet en årsrapport for en kunde, der fik 480 kr. pr. smågris i 2017 og har tjent mange penge. Men det skal ikke være nogen sovepude og give anledning til at slappe af.

Jeg opfordrer alle mine kunder til at arbejde hen imod en fremstillingspris pr. smågris på max.

330 kr. I hvert fald ikke over 350 kr. for at klare den fremover«, siger Finn Skotte.

... jeg er bekymret for den laveste fjerdedel, som bankerne kan begynde at reagere på. Der kan blive en stigende frekvens af svineproducenter, som bliver prikket på skulderen og spurgt, om ikke det er tid til at sælge gården.

Finn Skotte, driftsøkonom, VKST.


Et markant fald fra toppen i juli 2017 24 euro Så meget er Nord-West-noteringen faldet siden 10. juli. Det er det største fald nogensinde for noteringen.

Den vigtige Nord-West-notering i Tyskland har udvist alvorlig svækkelse siden midten af juli 2017, hvor noteringen var rekordhøj.

På blot seks måneder noteringen for smågrise drattet ned fra 63 euro til blot 39 euro. Nedturen hænger sammen med slagtesvineprisernes deroute.

Normalt stiger noteringen for smågrise i januar, men det er ikke sket i år, hvor noteringen fortsat tynges af lave slagtesvinepriser.

 
(Dette er et resumé)
(Dette er en indledning)
  • Markus Fiebelkorn, analytiker hos Agrocura, forventer en stigning i smågrisenoteringen om kort tid.
  • Nedturen er total for smågrise for tiden. Den tyske Nord-West-notering falder og falder. Prisen er for en 25 kgs-grise.

Kategorier:
Konjunktur Råvarer Svin