15 juli
Crowdlending kan være en rigtig god ide - Se artikel i Landbrugs Avisen
Interview Lån via crowdlending kan sænke renten.

Hvis du havde et landbug, vil du så overveje at låne penge gennem crowdlending? Ja, i visse situationer. Hvis jeg havde et afgrænset projekt som for eksempel en større modernisering, et staldbyggeri eller et ejerskifte, hvor projektet er hegnet ind, og businesscasen kan forklares nemt, kan det være en rigtig god ide. Der kan investor klart se, hvad pengene skal bruges til og hvad de har sikkerhed i.

I forhold til en kassekredit tror jeg dog ikke, at crowdlending er relevant for et landbrug, da kassekreditten bevæger sig en del, og det er ikke oplagt at udlåne en stak penge til ' fri afbenyttelse'.

Hvilke fordele ser du ved crowdlending? Crowdlending er interessant, fordi det kan give mulighed for at låne til en lavere rente end i banken.

I øjeblikket er der stor forskel på, hvordan pengeinstitutter opfatter landbruget som businesscase. De fleste pengeinstitutter holder pengene tæt til kroppen -især vest for Storebælt, og det kan give udslag i krav om høje renter selv ved en overskuelig risiko.

Når lønmodtagerne får nul procent i rente, opstår derfor ' dating muligheder igennem crowdlending.

Ser du problemer ved crowdlending set med låntagers øjne? Nej. Ikke nødvendigvis. Der kan dog være en interessekonflikt med låntagerens bank, så man er nødt til at få et ok fra sin bank, inden man benytter sig af crowdlending. Det er nok største hurdle.

Men nogle gange kan banken også have interesse i, at der kommer penge udefra. Dertil skal man naturligvis gøre sig klart, hvilke vilkår der er i aftalen.

Hvad skal man være særligt opmærksom på ved crowdlending? Man skal altid huske at læse hele låneaftalen igennem.

Også det der er skrevet med småt, herunder vilkår ved misligholdelse, kreditannullering, ændringer i prissætning og nyt lånebehov med videre.

Men ellers kan jeg som sådan ikke se nogle problemer i forhold til at låne pengene i banken.