3 august
Ting du ville have gjort anderledes inden du konverterede dine lån
Din bankmand elsker, at du opsiger dine realkreditlån, uden at du har forhandlet omkostningerne på det nye lån eller endnu ikke ved, hvad du vil have som erstatning.

Se artikel i EffektlivtLandbrug

Vi står overfor en større »konverterings« -bølge, idet en stor andel af landbrugets afdragsfrie lån udløber. Jeg oplever dog, at rigtig mange kunne have undgået dyre konverteringsomkostninger eller sparet en del, hvis vi havde været i bedre tid og havde tænkt os lidt mere om. Din bankmand elsker, at du opsiger dine realkreditlån, uden at du har forhandlet omkostningerne på det nye lån eller endnu ikke ved, hvad du vil have som erstatning for det gamle. Tag gerne relevante rådgivere med på råd - lidt groft sagt, hvad betyder et par timer til en dygtig rådgiver, hvis det sparer dig for hundredetusindevis af kroner? Rådgiveren er på din side.


Udnyt teknikken

Når afdragsfriheden udløber, behøver vi ikke altid lave en direkte større konvertering. Ofte kan vi »bare« påføre nye afdragsfrie perioder på det eksisterende lån, hvis du kan leve med, at løbetiden ikke forlænges. Teknikken skal selvfølgelig ikke udnyttes på alle lånene, således at porteføljen senere får en for kort løbetid, hvis der skulle opstå nogle konjunkturmæssige udfordringer.


Eurolån med større tillæg

På det variable lån, såsom Euribor og Cibor, er der et rentetillæg, som investoren forlanger afhængigt af udbud og efterspørgsel. Det er dog blevet væsentligt sværere at sælge eurolånene, formentligt grundet små serier. Her udgør rentetillægget p. t. omkring 0,4-0,6 procent. Derved bliver eurolånene væsentligt dyrere end tilsvarende danske kroner-lån. Jeg er dog stadig tilhænger af euro som en beskyttelse af ens omsætning, men hver især må gøre op med sig selv, hvad prisen herfor må koste. Men husk at spørge til rentetillægget hver gang dine eurolån skal refinansieres, så du ikke pludselig får en overraskelse. I øvrigt har DLR lukket helt ned for muligheden for lån i euro.


De driver en forretning

Jeg oplever ofte, at finansieringsinstitutterne spekulerer i, hvor meget kunden skal have af afdragsfrihed i realkredit kontra banklån. Såfremt kunden tjener ok med penge, så sker det en gang imellem, at mængden af afdragsfrihed falder, så der bliver lidt banklån til højere renter. Summa summarum tjener bank og realkredit mere samlet. Der er ingen grund til at anke over, at finansieringsverdenen lidt udnytter situationen, de driver jo en forretning tilsvarende os. Brug derfor energien til at afsøge markedet. Jeg oplever stadig, at vi tøver med at sætte vores finansiering i licitation, selvom vi hvert år stort set gør det på fodersiden. Der er nu kun få måneder til, at mange vil omlægge deres afdragsfrie lån, men få nu undersøgt sagen i god tid og spar derved penge.

 
(Dette er et resumé)
(Dette er en indledning)
  • Vi tøver med at sætte vores finansiering i licitation, selvom vi hvert år stort set gør det på fodersiden, skriver Jens Schjerning.

Kontakt os

Teamchef & cheføkonom, HD-F
jes@agrocura.dk
74365057