1.300 malkekøer i stalden og et vildt råvaremarked i 2022, fik Morten Wenzel i Fåborg ved Varde til at efterspørge mere sparring på sine råvarehandler. Det blev startskuddet til et udvidet samarbejde mellem ham og Agrocura.
Det er et imponerende syn der møder en når man træder ind på Anne og Mortens mælkeproduktion i Fåborg ved Varde, hvor håndværkerne netop er ved at lægge sidste hånd på byggeriet af en ny separations - og velfærdsafdeling. Tilbygningen markerer afslutningen på det byggeri, der siden 2021 har transformeret ejendommen og tilføjet yderligere 2 kostalde samt et nyt malkecenter til bygningsmassen. Formålet med byggeriet har været at samle alle 1.300 malkekøer på én ejendom.
”Vi har tidligere haft malkende køer på to ejendomme, men økonomisk og logistisk var der et stort potentiale i at samle alle køerne her på hovedejendommen,” fortæller parret om baggrunden for den store investering.
Mens alle malkekøer er samlet på én ejendom, er kvier og goldkøer fordelt på tre andre ejendomme, der alle ligger inden for en radius af 7 km. Der hører i alt 430 hektar til ejendommen, mens der forpagtes yderligere 170 hektar så der samlet set drives 600 hektar jord. Dertil kommer der grovfoderaftaler på yderligere 200 hektar, primært med majs. Hele arealet er udlagt til grovfoderproduktion, og derfor indkøber bedriften hele sit kornforbrug samt halm.
Morten er driftsleder for marken og træffer alle beslutninger, mens arbejdet i marken varetages af en lokal maskinstation. Omkring 80 pct. af den gylle der produceres på ejendommene afsættes til to biogasanlæg i hhv. Holsted og Esbjerg, og fordeles efter endt afgasning direkte ud til ejendommens egne tanke eller til de landmænd, som man har indgået et samarbejde med omkring at aftage overskydende gylle.
22 fuldtidsstillinger
At Anne og Morten har udviklet virksomheden, er helt tydeligt at se når man træder ind på gårdspladsen. De overtog ejendommen i 1995 med 42 køer i bindestald, og den gamle længe hvor det hele startede er da også stadig i brug – i dag er den bygget om til sengebåse. Også på det organisatoriske plan er der sket store ændringer i tidens løb. Den daglige drift er i dag uddelegeret til en kvægbrugsleder, der har ansvaret for alle malkekøer og medarbejdere, mens Morten står for markdriften, indkøb, økonomistyring og pasningen af kvierne. Anne varetager en bred palette af opgaver i relation til virksomhedens HR, hvilket bl.a. inkluderer at sørge for at nye medarbejdere kommer godt på plads i virksomheden. Desuden deltager hun i alle 1:1-samtaler med medarbejderne.
”En stor del af vores medarbejderstab kommer, foruden Danmark, også fra Vietnam, Rumænien og Ukraine, og derfor kommer de også med forskellige kulturelle forudsætninger. Gennem tiden har vi erfaret at vi skaber mest succes for såvel dem, som for os, ved at give dem en god opstart hvor de får en god introduktion til det danske arbejdsmarked,” lyder det samstemmende fra parret.
Sparring fra flere kanter
På det sydvestjyske landbrug har man for længst erkendt nødvendigheden af at uddelegere opgaverne, og ikke mindst at gøre brug af sparring fra forskellige kanter. Det kommer bl.a. til udtryk igennem det gårdråd, som parret i flere år har benyttet til at drøfte strategiske beslutninger. Derudover har man også valgt at ansætte en fodringsrådgiver, der to dage om ugen kommer på ejendommen og sørger for at kontrollere fodringen, justere foderplanerne og lave ugentlige opfølgninger på blandt andet fodring i forhold til budgettet. På den måde bliver fodringen hele tiden tilpasset til kvaliteten af det foder der er på lager.
”Det, at vi hver uge får fulgt op på vores fodring, gør også at vi altid har et overblik over hvor vi er i forhold til vores foderkontrakter, for med 1.300 malkekøer kan 1 kg ekstra korn til hver ko om dagen hurtigt flytte noget i vores kontrakter,” beretter Morten Wenzel.
Netop dette var også årsagen til at Morten i sommeren 2022 tog fat i Agrocura, for at styrke virksomhedens fokus på indkøb af råvarer. I forvejen abonnerede han på Agrocuras markedskommentarer og fik derfor også de generelle købs- og salgsanbefalinger tilsendt på SMS, men Mortens ønske var en tættere dialog om virksomhedens indkøb af alle råvarer.
”Gennem min tid som landmand, har jeg handlet foder mange gange, og selvom det er gået fint, har jeg tit tænkt at det nok mere var heldet der tilsmilede mig, end at det var resultatet af en egentlig strategi. Jeg fulgte selvfølgelig med i de anbefalinger som jeg fik tilsendt på SMS, men fordi vores foderforbrug hele tiden ændrer sig, så havde jeg nok lige så meget brug for den løbende sparring,” forklarer han. Samtidig udviklede råvaremarkedet sig helt vildt i 2022, hvilket også gav stof til eftertanke for den sydvestjyske mælkeproducent.
”De fleste kan jo nok huske hvordan råvaremarkedet tog nogle gevaldige stigninger i 2022 i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine, og her fik vi for alvor lov til at mærke konsekvenserne af ikke at have en lang afdækning,” fortæller Morten Wenzel om årsagen til at han tog fat i Agrocuras råvarerådgiver, Henrik Andresen.
Og Morten er ikke den eneste der på baggrund af råvaremarkedets vilde udsving i 2022 har efterspurgt et udvidet samarbejde.
”Råvaremarkederne har altid været meget volatile, men i de seneste år er der virkelig skruet op for udsvingene. Derfor oplever vi også at vores kunder har fået et større fokus på denne post. Samtidig har strukturudviklingen i landbruget også betydet, at de mængder som landmændene i dag disponerer, er langt større og derfor betyder rettidigheden også mere,” fortæller Henrik Andresen.
Frigiver tid
Samarbejdet mellem Morten og Henrik har nu kørt i mere end to år, og selvom råvaremarkedet i mellemtiden er blevet mere roligt, sætter Morten fortsat pris på den løbende sparring med Henrik.
”Det giver mig en stor tryghed at have drøftet det igennem med Henrik inden vi gør noget. Vores mål er at sikre lange afdækninger, som reducerer vores risiko - og så betyder det mindre om vi får den sidste krone med,” fortæller Morten og supplerer.
”Vi bruger mindre tid på vores handler i dag, fordi vi ikke længere har behov for at ringe rundt til fem forskellige selskaber for at høre deres priser. Det kan Henrik, i kraft af hans indsigt i markedet, hurtigt afklare for os og det frigiver tid til andre opgaver,” pointerer den sydvestjyske mælkeproducent.
Samtidig oplever han også at de grovvareselskaber han samarbejder med, har kvitteret for den større loyalitet, hvilket bl.a. har givet sig til udtryk i større fleksibilitet og bedre priser.
”Selvfølgelig har vores størrelse også noget at sige i denne sammenhæng, men jeg synes at vi fremstår mere professionelle når vi ikke hele tiden ringer for blot at teste prisniveauet af. Der kan jeg godt mærke at vi har vundet noget tillid,” afslutter Morten.
Morten og Anne Wenzel driver en mælkeproduktion i Fåborg ved Varde
Så står jeg klar til at hjælpe!
Mit navn er Henrik Andresen. Med over 30 år i branchen, har jeg en solid erfaring inden for råvaremarkedet, og kan hjælpe med alt fra den store råvarestrategi, over råvarelicitation til sparring om markedet.
Kontakt mig gerne på tlf. 2147 7326 eller udfyld kontaktformularen.
Hvis du vil læse lidt mere om vores abonnementsløsninger, kan du trykke på knappen nedenfor.