Et samarbejde med Agrocura kan tage én i mange retninger, og det er Lars Christensen, Næstved, et godt eksempel på.
Efter et intenst forløb er generationsskiftet af hans virksomhed blevet påbegyndt.
Inden du kommer i gang med denne artikel, så lad os starte med at fjerne eventuel forvirring. For nej, selvom billederne ligner til forveksling, så er der ikke tale om en genudgivelse af sidste års artikel om Lars Christensen, der via Agrocuras rådgivning og hjælp fra skatterådgiverne i SAGRO, fik løst udfordringerne med hans negative indskudskonto. Denne artikel er i stedet et godt eksempel på, hvordan et samarbejde med Agrocura kan være med til at udvikle virksomheden i nye retninger. Lad os dog først starte med en genopfriskning.
Lars Christensen er planteavler ved Næstved og driver 165 hektar planteavl med fokus på specialafgrøder i form af spinat og græsfrø samt kornafgrøder og et par udlejningsejendomme. På trods af at Lars ikke har planer om at stoppe som landmand lige foreløbig, så var tankerne om virksomhedens fremtid og et eventuelt generationsskifte alligevel begyndt at rumstere i hans hoved.
”Jeg tror at de fleste landmænd på min alder gør sig mange tanker om fremtiden for deres virksomhed, men jeg oplever også at det kan være svært at få taget hul på snakken, særligt overfor den næste generation. I min tid har jeg flere gange oplevet at man er kommet på bagkant og ikke har fået gjort noget, før det var for sent, og det ville jeg for alt i verden gerne undgå,” fortæller den sydsjællandske planteavler.
Årligt strategimøde førte til generationsskifte
Han har i mange år været Focus+ kunde i Agrocura, og løbende gjort brug af den frie sparring inden for råvare- og finansiering, som følger med abonnementet. Samarbejdet har gennem årene løbende udviklet sig, og det har medført at der foruden den løbende sparring via telefon og mail også afholdes et årligt møde, og det var netop på ét af møderne kimen blev lagt til at påbegynde generationsskiftet.
”Efter at have løst udfordringerne med indskudskontoen begyndte Hans Henrik og jeg at snakke om virksomhedens fremtid, herunder muligheden for at sætte gang i et generationsskifte til min søn. Her indviede han mig i de muligheder der er i forhold til selskaber. Det var et område som jeg ikke på forhånd havde den store indsigt i,” fortæller Lars Christensen om starten på det forløb, der gør at hans søn i dag ejer 25 % af virksomheden, mens Lars ejer de resterende 75 %.
Kulminationen på samtalen blev et møde mellem Lars, Lars’ søn og advokatfirmaet Kirk Larsen & Ascanius, der har stor erfaring inden for etablering af selskaber. På mødet stod det hurtigt klart at motivationen for generationsskiftet var gensidig hos begge generationer, og kort efter mødet blev processen sat i gang og Lars’ revisor i SAGRO kom med ombord.
”Jeg blev nok lidt overrasket over, hvor kort betænkningstid min søn skulle bruge. For selvom han altid har været god til at hjælpe mig i marken, så har han en god karriere udenfor landbruget, og derfor havde jeg nok forventet at han skulle tænke lidt mere over det” fortæller Lars om reaktionen fra sønnen.
ApS fremfor I/S
Hvor der i mange år har været en tradition for at gennemføre et generationsskifte af en landbrugsvirksomhed via et interessentselskab eller alternativt som et ”clean cut”, er dette billede ifølge Charlotte Degnbol Wenzelsen, advokatfuldmægtig hos Kirk Larsen og Ascanius, ved at ændre sig.
”I kraft af den strukturudvikling vi ser i landbruget, hvor enhederne bliver større og ejerskabet ikke nødvendigvis er mellem far og søn, ser vi også et behov for at gentænke ejerformerne. Her giver et selskab nogle helt andre muligheder og rammer end vi er vant til fra det personlige ejerskab. Det gælder blandt andet i forhold til hæftelsesbegrænsning, hvilket var et væsentligt element for Lars, da hans søn ikke skal have sin daglige gang på gården” fortæller hun.
Det var også dette der fangede interessen hos Lars, der hurtigt kunne se fordelene ved at lave en skattefri virksomhedsomdannelse. Derudover giver selskabet også en større fleksibilitet i forhold til at kunne anvende virksomhedens kapital til investering i andre sektorer.
”Det er jo svært at sige hvor vores virksomhed er om 5, 10 og 15 år, og jeg tror helt bestemt at vi kommer til at kigge ind i andre investeringer end bare jord, og her er mulighederne bare langt større og bedre i et selskab end ved at fortsætte i virksomhedsskatteordningen,” lyder rationalet fra Lars Christensen.
Han bakkes op af Agrocuras Hans Henrik Kjær, der tilføjer:
”I virksomhedsskatteordningen er der nogle ret klare regler for hvilke aktivklasser der kan investeres i, før det betragtes som private hævninger. Modsat er der i selskabsverdenen meget få begrænsninger for hvad der kan lade sig gøre. Alt andet lige, giver det jo bare en større fleksibilitet i forhold til anvendelse af virksomhedens kapital,” fortæller han.
Generelt er det hans indtryk, at mange landmænd ikke er klar over de åbenlyse fordele, der kan være i forhold til at drive virksomheden i selskabsregi, og kommer derfor med en klar opfordring til at få dette undersøgt.
Hurtig proces
Første møde blev afholdt ved køkkenbordet hos Lars den 28. maj 2024, og da skæringsdatoen for at nå at kunne lave en skattefri virksomhedsomdannelse var den 30. juni stod det hurtigt klart, at alle parter skulle nå at handle hurtigt hvis selskabet og generationsskiftet skulle nå at blive en realitet i 2024. Noget der ifølge Lars kun kunne lade sig gøre fordi folk var ihærdige og yderst kompetente.
”Jeg er ret imponeret over hvor effektivt alle har arbejdet i processen, og jeg skylder dem alle sammen en stor tak for deres arbejdsindsats,” lyder det fra Lars Christensen, og fortsætter.
”Jeg vil gerne rose Charlotte og Heidi fra Kirk Larsen & Ascanius, der har været tovholdere på hele processen og stået for at udarbejde alle juridiske dokumenter. Derudover har SAGRO endnu en gang leveret et fantastisk stykke arbejde, hvor min revisor, Erik Tang Jakobsen, og ekspert i selskaber, Janne Schmidt, har været hurtige til at få udarbejdet de nødvendige beregninger og dokumenter. Sidst men ikke mindst har min bankrådgiver i Møns Bank, Peter Terp, også ydet en kæmpe indsats og sørget for at alle nødvendige godkendelser var på plads,” roser Lars.
Samtidig er han glad for at have haft erfarne folk med på sidelinjen, for der har været mange ting at holde styr på. Faktisk mener han, at processen kan sammenlignes lidt med hvis han havde solgt ejendommen og købt den igen.
”Vi har virkelig været vidt omkring. Alt lige fra navne på lejekontrakter til registreringsattester på maskiner er blevet ændret. Jeg har talt mig frem til, at jeg i alt har underskrevet 56 dokumenter i forbindelse med omdannelsen til selskab,” beretter Lars Christensen om processen, der, trods de mange elektroniske underskrifter, var hele umagen værd.
Lars Christensen er planteavler ved Næstved og driver 165 hektar planteavl.
Har tankerne om din virksomheds fremtiden rumsteret i dit hoved, men har du svært ved at sætte ord på dem og få det ned på papir? Måske du er i tvivl om mulighederne eller hvordan de skal realiseres?
Jeg har mange års erfaring og har stor indsigt i de finansielle muligheder. Sammen kan vi gennemgå dine drømme og muligheder, og lægge en solid strategi for udviklingen af din virksomhed.
Kontakt mig på tlf. 2228 1033 eller udfyld kontaktformularen.
Sæt ord på dine drømme
Klar til at tage det næste skridt, men du mangler at få det hele ned på papir? Siden 2019 har vi via vores præsentationsmateriale hjulpet adskillige landmænd med at styrke dialogen med finansielle samarbejdspartnere.
Tryk blot på knappen nedenfor, og bliv klogere på hvordan et præsentationsmateriale fra Agrocura kan være nøglen i dialogen med din bank - og realiseringen af dine drømme