Ungt par trodser konjunkturen

Morten og Ditte Malling

Morten og Ditte Malling Helsted foran den nye hønsestald, der til oktober 2022 rummer 36.000 økologiske høns

 

 

 

På trods af bølgeskvulp i verdensøkonomien og stigende inflation har et ungt par på Lolland trodset konjunkturerne og kastet sig ud i deres livs eventyr – sammen med 36.000 økologiske høns.

 

I det ellers ret så flade landskab ved Vejleby lidt uden for Rødby på det østlige Lolland rejser der sig en ny stor staldbygning. På afstand er stalden det første forvarsel om, at her bor et par som der tør går nye veje. Parret er Ditte og Morten Malling Helsted på ejendommen Duesminde, og her er der gang i lidt af et eventyr for i starten af oktober 2022 flytter der 36.000 økologiske høns ind i stalden.

Projektet har været flere år undervejs, og lå egentlig lidt som et skuffeprojekt, men i februar 2020 kom er pludseligt skub i planerne, da det økologiske æg pakkeri Dueholm henvendte sig til parret. Siden da er der blevet arbejdet hårdt og målrettet, og resultatet er blevet en knap 6.000 kvadratmeter stor stald med tilhørende 15 hektar hønsegård.   

 

Lysten til at skabe

Egentlig kunne parret have levet fint af de 185 hektar planteavl, som hører til ejendommen og som siden 2017 har været drevet økologisk med fokus på højværdiafgrøder som sukkerroer, frøgræs, grønærter og fremavlskorn, men alligevel var det som at virketrangen brændte i dem begge.

Imens Morten siden 2011 har været selvstændig med planteavlen, har Ditte arbejdet på forskellige landbrug – bl.a. i den økologiske æg besætning på Orupgaard Gods. Derfor bliver det også meget naturligt Ditte der kommer til at være ansvarlig for hønsene.

I det knap halvandet år der er gået, siden opringningen fra Dueholm til at stalden står færdig, har parret brugt utallige timer på at besøge andre besætninger i både ind- og udland for at høste erfaringer og se på forskellige staldindretninger. For Ditte og Morten er typerne som sætter sig 110 % ind i tingene.

”Vi ved ikke om vi kommer til at bygge sådan en stald her igen, og derfor har det været vigtigt at vi fik tænkt alle de gode løsninger ind i projektet fra starten af. Samtidig har vi også prøvet at tænke alle arbejdsopgaver igennem og indrette stalden så arbejdet kan klares med et minimum af indsats”, fortæller begge.

Som udgangspunkt kan de 36.000 høns derfor passes af 1 person, på grund af en stor grad af automatisering, mens der i spidsbelastninger eks. ved ind- og udsætning af høns kan trækkes på løs medhjælp. For at fremtidssikre stalden er den indrettet så den kan bruges til alle former for ægproduktion, ligesom stalden også opfylder de forskellige krav der er til eksport.

 

”Vi har oplevet ret store udsving i det sidste halvandet år, og derfor har vi været rigtig glade for den løbende dialog vi har haft med Jens og Rasmus, hvor vi har kunne diskutere alt fra renter til foderafdækninger”

 

Forberedelsen betaler sig

Investeringen i anlægget inklusive besætning og løbegård løber samlet op i et tocifret millionbeløb, og selvom priserne på byggematerialer i mellemtiden er steget markant, har det ikke haft nogen påvirkning af byggeriet, ligesom der heller ikke været nævneværdige forsinkelser af byggeriet.

Tidligt i processen blev Agrocura en del af processen, og i samarbejde med Ditte og Morten blev der udarbejdet en virksomhedspræsentation med en beskrivelse af virksomheden samt projektet. Materialet blev efterfølgende sendt i udbud til udvalgte finansieringssamarbejdspartnere. På trods af at parret var et ubeskrevet blad i forhold til ægproduktion, så var hele to pengeinstitutter klar til at finansiere projektet, hvilket betød at licitationen endte i en budkrig. Projektet er derfor samlet set endt med en meget attraktiv finansiering, hvilket bestemt ikke er at undervurdere.

”Det er klart at I sådan en produktion som ægproduktion handler det ofte om marginaler. Derfor betyder det meget at vi hele tiden er skarpe på vores omkostninger, herunder særligt finansieringen,” fortæller Morten. Undervejs i processen har parret derfor gjort stor brug af deres samarbejde med Agrocura, som har været meget værdifuldt.

”Vi har oplevet ret store udsving i det sidste halvandet år, og derfor har vi været rigtig glade for den løbende dialog vi har haft med Jens og Rasmus, hvor vi har kunne diskutere alt fra renter til foderafdækninger,” lyder det samstemmende fra parret.

 

Klar til fremtiden

Investeringen i ægproduktionen er for Ditte og Morten en del af en større helhed. Udover at give virksomheden et yderligere ben at stå på, og dermed sprede risikoen, så betyder det også at parret bliver selvforsynende med næringsstoffer til den økologiske planteavl. Dertil kommer en stor gevinst for familielivet.  

De første høner forventer parret at kunne indsætte i slutningen af september måned, og herfra går der ca. 6-8 uger inden produktionen er fuldt oppe i gear. På trods af et aktuelt overudbud af æg på det økologiske æg-marked har parret ikke haft søvnløse nætter.

”Vi har efterhånden prøvet lidt af hvert, og vi har heldigvis en rigtig god mavefornemmelse med det her projekt bl.a. fordi alle markedsanalyser forventer en stigende efterspørgsel efter æg fremadrettet. Så vi er i den grad klar på fremtiden” lyder det begejstret fra parret.

 

 

Morten og Ditte Malling

 

  • Morten og Ditte Malling Helsted har sammen tre små børn i alderen 2-7 år.
  • Sammen driver de 185 hektar som siden 2017 har været drevet med økologisk planteavl med fokus på højværdiafgrøder i form af frøgræs, sukkerroer og korn til fremavl.
  • Maskinfællesskab med Mortens far og farbror gennem Agri Trio I/S, hvor der passes 1.200 hektar fordelt over det meste af det Lolland fra Rødby i øst til Sakskøbing i nord.
  • Nybygget hønsestald til 36.000 økologiske høner.