Svinekødet ser trængt ud, når man ser på udbud og efterspørgsel i 2019, vurderer Agrocura-analytiker.
Se artikel i Effektivt Landbrug
Kinas svinepriser falder, og det er skidt, for de europæiske svineproducenter har tidligere kunnet hænge deres hat på, at Kina har importeret meget store mængder af svinekød - hvilket har været medvirkende til, at vi ikke har haft så meget her i Europa.
-Når vi samtidig har en produktion, der stiger med 2 procent årligt i Europa, så er det svært at få priserne op. Og når vi har Tulip i England, der åbenbart kører elendigt, så er det også med til at holde svinepriserne lave.
Sådan lød kundechef i Agrocura, Ole Skovbøll Jensens, analyse af situationen for svinekødspriserne, da Agrocura holdt infomøde i Aabenraa i tirsdags.
Om det er den ene eller den anden faktor, der er skyld i, at det traditionelle sæsonopsving i svinepriserne endnu ikke er kommet i år, ville han dog ikke bedømme.
-Er det rigtigt, at der bliver slagtet meget af primærproduktionen i Kina på grund af de faldende priser, lød et spørgsmål fra en af landmændene i salen.
Det kunne Ole Skovbøll Jensen bekræfte.
-Så hvis vi går frem til 2020, så kan det blive rigtig godt. Eller måske før, men umiddelbart ser 2019 lidt træls ud, hvis vi kun kigger på udbud og efterspørgsel - blandt andet fordi USA's produktion stiger kraftigt.
Handelskonflikt
Hvad handelskonflikten kommer til at betyde for svinepriserne, er ifølge Ole Skovbøll Jensen umuligt at forudse.
-Mexico har sagt, at de vil lægge told på amerikansk svinekød. Så det kan godt være med til at støtte Europa - og også dollaren, så svineprisen ikke kommer så langt ned, sagde han.
En tommelfingerregel er, at halvdelen af en dollarændring kan aflæses i svinekødsprisen.
Det er bestemt ikke umuligt, at dollaren kan gå op i 6,60 kroner og videre op i 9,90 inden for de nærmeste måneder, vurderede Ole Skovbøll Jensen.
-Når vi samtidig har en produktion, der stiger med 2 procent årligt i Europa, så er det svært at få priserne op udtaler Ole Skovbøll Jensen, kundechef, Agrocura.