Bidragssatser, realkreditkurser og aktiekurser

Bankerne er generelt blevet glade for landbrugskunder, der ikke ser ud til at blive lige så hårdt ramt af Corona-krisen som eksempelvis detail-handel, hoteller, restauranter m.v.

Bidragssatser

Vi ser flere eksempler på, at det nu kan lade sig gøre at forhandle bidragssatserne ned hos de dyreste realkreditinstitutter, ligesom flere og flere får væsentlig lavere bidragssatser ved skifte af bank og realkredit. Nogle får også bankgælden væk, eller reduceret kraftigt, ved at skifte til et realkreditinstitut der belåner op til 70% for landbrug.

Omvendt har vi set eksempler på ”skjulte” bidragsforhøjelser ved konvertering af realkreditlån. Det er måske for meget at sige ”skjulte” for satsen fremgår jo af det nye lånetilbud. Men vi oplever i flere tilfælde, at bidragsforhøjelsen ikke er noget der bliver drøftet eller oplyst til kunden, hvorfor mange i en travl hverdag ikke er opmærksomme på, at bidragssatsen bliver forhøjet 0,10% eller 0,20% i forbindelse med en konvertering.

Så husk og sammenlign den tilbudte bidragssats med den sats du reelt betaler i dag. Du kan også sende det hele ind til os – så tjekker vi det igennem, og giver dig en skriftlig tilbagemelding.

Realkreditkurser

Kurser på 1% 30-årige lån er tæt på kurs 100, og har du 2% eller 1½%-lån er den generelle anbefaling at få konverteret ned til 1% - dels på grund af rentebesparelsen og dels for at ligge bedre i forhold til en eventuel kursgevinst ved en rentekorrektion op.

Den 31. juli var sidste frist for at få udstedt lånetilbud med fast rente i de gamle obligationsserier 2050 og 2040 – herefter hedder serierne 2053 og 2043 og kursen ligger ca. 1 point dårligere på den 30-årige løbetid. Har du tilbud i de gamle serier kan dette udbetales frem til den 30. August. Men ring til din bank for at være helt sikre på de helt eksakte tidsfrister.

Uro på de finansielle markeder og aktiekursfald, kan sende kursen på 1% 30-årige realkredit over kurs 100, så hold øje med kurserne den kommende tid.

Aktier

Aktierne er generelt kommet stærkt igen siden marts – primært trukket af medicinal og IT-branchen. Vi er meget forsigtige p.t. i forhold til investering af nye midler i aktier, og mener det er mere sandsynligt at aktierne skal ned den kommende tid, frem for at stige yderligere.

Så længe økonomierne ikke kan stå på egne ben vil fundamentet for aktierne være skrøbeligt og som udgangspunkt politisk bestemt. Vi er derfor fortsat af den overbevisning, at markederne er kørt for hurtigt frem i forhold til det økonomien berettiger.

Det vi lige nu kan se ind i er, at virksomhedernes indtjening falder voldsomt i 2020, og at tidshorisonten i genopretningen efter nedlukningen fortsat er meget usikker.

Har du genvundet noget af det tabte på aktier siden marts – enten fordi du har været investeret i nogle af de IT- og Medicinal-aktier der har klaret Corona-krisen godt, eller fordi nu eksempelvis har investeret bredt i DAX eller S&P500-indekset, så er tiden måske til at se på, om du skulle sælge lidt og neddrosle din eksponering på aktier.

Mange nåede ikke at reagere på de kraftige kursfald i marts, der nok kan betegnes som verdenshistoriens hurtigste børskrak. Men muligheden er der måske nu hvor nogle aktier og markeder har genvundet det meste af tabet.

I Agrocura ser vi det som mest sandsynligt, at aktierne skal en tur ned igen – måske 20-30% ned – fremfor at de fortsætter med at stige. Det er derfor sandsynligt, at du kan genkøbe aktierne igen til en lavere pris senere.

Du er meget velkommen til at sende os dine depoter-oversigter, hvorefter du både kan få en individuel mundtlig og skriftlig tilbagemelding på, hvad du kan overveje at gøre, med lige præcis dine værdipapirer.