Prisen på mælk og andre landbrugsvarer har længe været høj, men alligevel øger landmændene ikke produktionen. Det er helt usædvanligt og medvirker til at sende priserne op i endnu højere luftlag. Ifølge flere eksperter er det frygten for nye miljø- og klimaregler, der får landmændene til at tøve med udvidelser.
Læs også artiklen i Jyllands-Posten
Der er grund til at nyde julens traditionelle slagtilbud på mælk og fløde, for en ny bølge af prisstigninger kan være undervejs fra råvarebørserne.
Her stiger prisen på fødevarer hastigt, og mejerivarerne er med forrest i feltet.
På den toneangivende råvarebørs Global Dairy Trade i New Zealand er gennemsnitsprisen på mejeriprodukter siden november steget 8 pct.
I Europa har der de seneste måneder været markante prisstigninger på blandt andet ost, fløde og smør på råvarebørserne.
Også FAO’s globale fødevareprisindeks, som afspejler udviklingen på råvarebørserne, er på vej opad og har været stigende otte af de seneste ni måneder.
Med en vis forsinkelse vil de prisstigninger forplante sig via fødevareindustrien til detailhandlen og udmønte sig i højere forbrugerpriser.
»Priserne drives i vejret, fordi efterspørgslen stiger, og produktionen ikke gør det,« påpeger markedsanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.
»Landmændene får hele tiden at vide, at malkekøer er dårlige for klimaet, og miljøreglerne strammes løbende og suppleres i Danmark af klimaafgifter. Derfor tør landmændene ikke investere i udvidelser. Samtidig er efterspørgslen begyndt at vokse, fordi mange forbrugere efter et par hårde år nu har fået betydelige lønstigninger og dermed kan bruge flere penge på mad. Resultatet er stigende priser,« siger Palle Jakobsen.
Opgørelser fra Danmarks Statistik bekræfter, at landmændenes produktion af mælk de seneste fem år har været fastholdt på et uændret niveau.
Det er usædvanligt, at produktionen ikke vokser, set i lyset af at mejeriernes betaling til landmændene i tre år har været meget høj – i perioder tilmed historisk høj.
Den høje mælkepris har resulteret i, at mælkeproducenterne de seneste fire år har haft ekstraordinær god indtjening.
»Økonomisk er det den bedste periode for vores branche siden slutningen af 1980’erne,« fortæller Kjartan Poulsen, formand i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter.
Alligevel vokser produktionen som nævnt ikke, og billedet er ifølge de nyeste prognoser fra EU-Kommissionen det samme i resten af Europa.
»En del af forklaringen er, at unge ikke ønsker at gå ind i vores erhverv. Det kræver en kæmpe investering at komme i gang, hvorefter man skal arbejde syv dage om ugen til en løn, som set over en længere periode i gennemsnit er relativt lav,« siger Kjartan Poulsen.
»Men de penge er i høj grad brugt på at lukke huller og afdrage gæld efter de foregående dårlige år. Mange landmænd har konsolideret sig og mindsket afhængigheden af banken, så de selv kan komme til at sidde for bordenden. Der bliver de siddende uden at ville investere og udvide. Den defensive indstilling skyldes al den usikkerhed, der er om fremtiden,« vurderer Kjartan Poulsen.
Han henviser til, at landmænd i mange europæiske lande har udsigt til skærpede regler for miljø, klima og dyrevelfærd. Eksempelvis skal danske kvægstalde fra 2034 leve op til nye krav, som en stor del af staldene ikke opfylder i dag.
»Når jeg spørger kollegaer, er den typiske reaktion, at man ikke har tænkt sig at investere i ombygninger. Man har tænkt sig bare at lukke til den tid, hvis det er nødvendigt. Rigtig mange har skruet investeringerne helt i bund og nedslider gradvist deres eksisterende stalde og maskiner for at trække den sidste indtjening ud af bedriften, inden de lukker,« vurderer Kjartan Poulsen.
Samtidig går mange mælkeproducenter rundt og venter på en stramning af kvælstofreglerne eller på at få afklaret, om deres marker skal omlægges til skov eller natur.
Reduktionen af landbrugsarealet er i sig selv med til at mindske udbuddet af landbrugsvarer og skaber samtidig en afledt usikkerhed om fremtiden, som trykker produktionen yderligere.
»Den tendens, der nu driver mælkepriserne i vejret, kommer til at gentage sig for stort set alle andre fødevarer de kommende år. Det skyldes, at produktionen af korn og andre landbrugsråvarer som kakao, kaffe og vegetabilske olier heller ikke er steget, selv om vi har haft en periode med høje priser. Når kornlagrene tidligere har været små, og priserne meget høje, er produktionen steget markant de følgende år. Det er ikke sket denne gang,« konstaterer Palle Jakobsen, Agrocom.
I tiden efter Ruslands angreb på Ukraine steg kornpriserne til det højeste niveau nogensinde, men alligevel er produktionen siden kun vokset svagt. Derfor er de globale kornlagre faldet til det laveste niveau i en længere årrække. Det kan udløse en ny runde af prisstigninger på korn, som er basis for mange fødevarer og helt afgørende for foderpriserne, som smitter af på prisen på kød og mejerivarer.
Forsyningsbalancerne for korn er nu så stramme, at det hvert år er nødvendigt, at de store eksportnationer samlet set præsterer en ny rekordhøst for at holde markederne forsynet.
En af sværvægterne er Rusland, som de seneste år har høstet rekordstore mængder af hvede og væltet varer ud på verdensmarkedet. Dårligt vejr har imidlertid medført, at en usædvanligt stor andel af de russiske hvedemarker nu er i dårlig stand. Det ventes at få hvedeproduktionen til at falde markant, og Rusland har netop indført eksportkvoter og hævet eksporttolden på hvede for at sikre forsyningerne til sin egen befolkning.
Det kan sætte yderligere fart på prisstigningerne, at verdens to mest befolkningsrige lande øger importen.
»På kornmarkederne bliver Indien og Kina de nye importsupermagter. Begge lande er tæt på at nå deres produktionsmaksimum for korn, men økonomisk vækst betyder, at deres befolkninger efterspørger stadig større mængder af kød og mejerivarer. Det betyder, at de skal bruge mere korn til foder, og det korn skal importeres fra verdensmarkedet,« forklarer Palle Jakobsen.
Ifølge prognoser fra OECD og FAO vil det globale forbrug af mejerivarer stige med 19 pct. frem mod 2033. Det årlige globale forbrug af kød ventes at stige 37 mio. tons til 391 mio. tons.
Væksten i produktionen af eksempelvis mælk vil i høj grad finde sted i lande som Indien og Pakistan. Til gengæld ventes produktionen at stagnere på de europæiske bedrifter, hvor der år for år bliver færre køer, fordi miljøreglerne strammes, og store arealer omlægges til skov og natur.
»Mange landmænd har tjent gode penge de seneste år, men de fleste putter pengene i kassen. De har ikke lyst til at investere i udvidelser med al den usikkerhed, der er om fremtidens rammevilkår (miljø- og klimaregler etc., red.) og indtjeningsmuligheder. I stedet polstrer de økonomien, så de har råd til at lukke produktionen, hvis det bliver dårlige tider,« siger Palle Jakobsen, Agrocom.
Cheføkonom Jens Schjerning fra rådgivningsselskabet Agrocura påpeger, at efterspørgslen efter mejerivarer og kød stiger i blandt andet Østeuropa og mange vækstøkonomier ude i verden.
»Her vokser middelklassen hastigt, og mange får råd til at bruge flere penge på fødevarer. Når produktionen ikke stiger tilsvarende, fortsætter priserne i vejret. Trods høje mælkepriser står produktionen bomstille, fordi der i Europa har været så massiv klimakritik af malkekøer, at ingen vil investere i det,« vurderer Jens Schjerning.
I Danmark er det en politisk ambition, at forbruget af klimabelastende kød og mejerivarer skal reduceres og erstattes af en mere klimavenlig, plantebaseret kost.
»Men det viser sig, at vi som forbrugere er vanedyr. Trods politisk promovering og støtte har salget af de nye, plantebaserede fødevarer stadig kun mikroskopiske markedsandele. Det er kun slået igennem i små nicher, mens den brede befolkning – selv i de velhavende europæiske lande – stadig køber mejerivarer og kød,« siger Jens Schjerning.
Han mener, at indsatsen for at skabe et mere klimavenligt landbrug dermed udløser en dobbelt regning til befolkningerne.
»Først kommer vi som skatteborgere til at betale store milliardbeløb for at få omlagt en betydelig del af landbrugsarealet til skov og natur. Dernæst kommer vi som forbrugere til at betale højere priser for fødevarerne,« vurderer Jens Schjerning.
Kategorier:
Konjunktur
Mælkepriser
Finans