2018 starter med mindre prisfald på jord. Jordprisen falder fra 154.000 kr./ha. til 148.000 kr./ha.
Dette er en åben nyhed omkring jordprisen. Hvis du vil se mere omkring jordprisudviklingen f.eks. grafer omkring regionale jordpriser, omsætning, udvikling i nødlidende ejendomme og meget mere skal du tegne et focus abonnement til 4.500 kr./år. Her får du i øvrigt vores analyser på råvarer, valuta, renter og aktier. Bestil ved Jette på tlf.: 74 36 51 50 / mail: [email protected] eller bestil direkte på vores hjemmeside ved at klikke her
Selvom jordprisen smutter en smule nedad i årets første kvartal, ser vi fortsat en meget stabil prisudvikling. I over 8 år har prisen lagt mellem 141.000 kr./ha. og 164.000 kr./ha. Dette billede er ikke ændret og vi skal ikke frygte større prisfald, tværtimod. Opgørelsen af jordprisen er altid handler på det frie marked inkl. bygninger og eks. løsøre.
Mælkeprisfald
Årsagen til jordprisfaldet skal måske ses i lyset af det voldsomme fald i mælkeprisen. Vi kan se i statistikkerne, at nødlidende ejendomme (konkurser og tvangsauktioner) har været stigende i 1. kvartal 2018. Det må have påvirket jordprisen. Ydermere kan vi se på landsdelsniveau at prisfaldet på jorden ligger i det sønderjyske, vestjyske og nordjyske områder, der hvor størstedelen af mælkeproduktionen foregår.
Forsat lav omsætning
Der er ikke noget nyt under solen på omsætningssiden, som forsat sker på et meget lavt niveau. Selvom ejendomsmæglere melder om stigende aktivitet, så er det ikke aflæsbar i statistikken. I første kvartal 2018 er omsætningen totalt (alt inkl.) 11.397 ha. Holder vi det op imod det dyrkbare areal i Danmark på 2.625.000 ha. giver det en omsætningshastighed på 58 år. dvs. næsten det dobbelt af, hvad der historisk er omsat til de sidste ca. 100 år. Den lave omsætning har stået på siden 2007. Her har omsætningen svinget mellem 35.000 til 45.000 ha/år. Ser vi på perioden siden 1991 til 2007 har omsætningen lagt mellem 60.000 til 108.000 ha./år.
Atypisk ejendomsmarked i DK
Der er en dekobling på de forskelligere ejdomssegmenter i Danmark og det tror vi ikke på kan fortsætte. Ejerlejligheder på landsplan ligger 19,6% over toppen fra toppen 2006. Parcelhuse ligger 0,7% over toppen. Sommerhuse ligger 18,3% under toppen. Landbrugsejendomme ligger 37,5% under toppen, men landbrugsejendomme satte også en gigantisk top. Holder vi derimod landbrugsejendomme op imod parcelhuse og sommerhuse ligger de 18,3% under toppen. Historisk set følges ejendomssegmenterne ad i Danmark, både i et opad- og nedadgående prismarked. I en vendingsfase kan segmenterne typisk dekoble sig midlertidigt. Men prisudviklingen siden 2013 er meget atypisk og som sagt tror vi ikke på, at denne adskillelse af ejendomssegmenterne kan fortsætte.
Konjunkturmodel siger stigende priser
Vores teoretiske konjunkturmodel peger opad, hvorved vi forventer endnu 2-3 år mere med positive vækst. Derfor er vi også positive på ejendomsmarkedet generelt. Hvis vi skal have overstående ejendomssegmenter til at følges ad bedre, så ser vi landbrugs- og sommerhuse stige mod parcelhuse, altså 18-20% op i prise de kommende år.
Stigende efterspørgsel
Vi oplever en stigende interesse efter jord i Danmark fra uden- og indenlandske investorer. Disse kapitalstærke folk søger placering af midler i værdifast aktiver. Desuden er Danmark et af de få lande i Europa der fortsat har den bedste Rating. Holder vi det mod et afkast på ca. 3,0-3,5% på jorden gør det investorer ser meget interessant til Danmark. Sluttelig stiger råvare typisk i den sidste del af højkonjunkturen og et prisløft på korn mv. vil ligeledes understøtte jordprisen.
Kontakt os
Vi kan trække tal ud af statikken og være sparringspartner på, hvordan jordprisen udvikle sig i dit område. Jordprisen har stor betydning for din bidragssats, samt din mobilitet på det finansielle marked. Går du i salgstanker og overvejer at sælge til en investor, så kontakt os, idet vi har et større investorkartotek.
Graf: Jordprisudvikling Danmark
Kategorier:
Jordpris