Jordpris 2017

Bedre start for jordprisen i 2017.

Nedenstående er et resume af jordprisudviklingen. Alle plancher omkring jordprisen kan du finde her og det kræver et login på Focus, som du kan købe for 4.500 kr./årligt. Det giver adgang til jordpriserne, når de offentliggøres hvert kvartal.

Friske tal viser stigning
Danmarks Statistik har helt friske tal på ejendomsmarkedet i Danmark for første kvartal 2017, herunder selvfølgelig jordprisen. I årets første kvartal lander jordprisen på 148.000 kr./ha. Det er som altid et vægtet landssnit for ejendomme over 15 ha. inkl. bygninger for frihandler (se nedenstående graf). Det er en stigning fra fjerde kvartal 2016 på 5,3% (140.500 kr./ha.). Det ændrer ikke billedet, at jordprisen siden 2010 har ligget sidelæns i intervallet fra ca. 140.000 kr./ha., til ca. 160.000 kr. Vi må dog formode, at de bedre markedsforhold der i øjeblikket hersker over landbruget vil gøre, at jordprisen holder et stabilt niveau, herunder formentligt vil være svagt stigende.

Lav omsætning
Ejendomsmarkedet for landbrugsejendomme er trægt. Der er handlet 5.763 ha. på ejendomme over 15 ha. i fri handler. Total (inkl. familie og andre handler) er der omsat 9.368 ha. i første kvartal 2017. Det er dog en svag stigning i forhold til kvartalerne for 2016, men stadig på et lavt niveau. Omregner vi groft omsætningen til det totale areal i Danmark, er omsætningshastigheden over 70 år.

Regionale forskelle
Der er forsat store variationer i jordprisen regionalt. Det er Sydsjælland inkl. Lolland / Falster der handler til de højeste priser. De laveste priser findes i Vestjylland. Der er ingen tvivl om, at boniteten nu er en afgørende faktor, herunder i hvilke dele af landet der kan dyrkes specialafgrøder. Går du i købs eller salgstanker så kontakt os endelig for en snak, om hvad jorden skal koste i dit område.

Revision og ny bund i jordprisen
Danmarks Statistik reviderer deres tal bagud. Det er der intet unormalt i, hvilket de gør på stort set alle deres offentliggjorte statistikker. BNP, bekræftelse, arbejdsløshedsprocent, betalingsbalance, handelsbalance, bare for at nævne nogle få, hvor der hver gang sker revision bagud, når der kommer nye tal. På jordprisen bliver statistikken revideret to kvartaler bagud. Det betyder, at jordprisen er ændret for tredje og fjerde kvartal 2016. I nedenstående tabel har vi vist, hvorledes tallene ændre sig i forhold til jordprisstatistikken, som blev offentliggjort marts 2017. Revisionen af tallene har faktisk betydet, at jordprisen i fjerde kvartal 2016 nu ligger på 140.500 kr./ha. modsat tidligere 143.000 kr./ha. Derved er jordprisen marginalt kommet under bunden fra fjerde kvartal 2013 på netop 143.000 kr./ha.

 

 

 

 

Kategorier: