Danmarks Statistik har ændret deres tilgang til jordprisen. Derfor kommer først nu 3. kvartal, men også samtidigt 4. kvartal.
Dette er en åben nyhed omkring jordprisen. Hvis du vil se mere omkring jordprisudviklingen f.eks. grafer omkring regionale jordpriser, omsætning, udvikling i nødlidende ejendomme og meget mere skal du tegne et Focus abonnement til 4.500 kr./år. Her får du i øvrigt vores analyser på råvarer, valuta, renter og aktier. Bestil ved Jette Hedegaard på tlf.: 7436 5150 / mail: [email protected] eller bestil direkte på vores hjemmeside ved at klikke her
Bedre slutning på 2019
Jordprisen stiger til 155.000 kr./ha. for årets sidste kvartal på landsplan. Det er som altid frie handler med bygninger. Det er en stigning på 11.500 kr./ha. i forhold til 4. kvartal 2018, altså en fremgang på 7,5%. Vi kan dog endnu ikke sige noget om, at der er en fast trend i opadgående retning. Jordprisen befinder sig fortsat i en sidelæns intervalhandel siden kollapset fra finanskrisen.
Ingen omsætning
Der er blevet omsat 46.345 ha. i 2019 alt inklusivt, hvilket svarer til en omsætningshastighed på 57 år. Det er nogenlunde halv omsætningshastighed set med historiske øjne. Spørgsmålet er dog, hvor meget jord der handles via selskaber? Her bliver der handlet aktier og ikke hektarer. Siden finanskrisen er der ”forsvundet” ca. 4.500 heltidsbrug og derfor virker den lave omsætning lidt mærkeligt. Jo flere selskaber jo sværere er det at estimere omsætningen af jorden.
Opbremsning i boligmarkedet i 2020/2021
Der er større sandsynlighed for, at det danske boligmarked bremser op i 2020 og 2021. De danske byggetilladelser har toppet i 2. kvartal 2018 og er faldet uafbrudt siden, og begynder at ligge på tidligere kriseniveauer. Desuden rykker en amerikansk recession nærmere, mest sandsynligt i 2021. Det bliver dog langt fra en recession som 2008. Vi har ingen boligboble, vi har ingen stigende renter, vi har ingen spekulativt gearing i ejendomsmarkedet mv. Derfor ser vi ”kun” en mindre opbremsning i ejendomsmarkedet, måske 5% til 10% fald. Derefter venter 10 nye år med prisstigninger, afsluttende med en boligboble omkring 2030 eller lidt senere. I den næste højkonjunktur bliver det spændende at følge jordprisen, da denne højkonjunktur siden finanskrisen på ingen måde har løftet jordprisen. I teoretiske forstand bør kapitalen søge med bedre afkast. Altså, hvis afkastet f.eks. på ejerlejligheder bliver markant mindre end jordprisen, bør kapitalen søge mod dansk jord.
Tag fat I os, såfremt du mangler lokale jordpriser mv. Jordprisen har stor betydning for din bidragssats, samt din mobilitet på det finansielle marked.
Kategorier:
Jordpris