Kan du tolerere risikoen ved aktier?

100 procent aktier kan være en løsning, når renten er i bund, men udsvingene kan være plus/ minus 20 procent.

Se også artiklen i Landbrugsavisen.

Når " risiko" bliver nævnt i forbindelse med investering, forbinder mange det med tab. Men når EU og dermed Finanstilsynet vurderer begrebet risiko, sker det ud fra en skala på 1-7, hvor 7 er mest risikofyldt, og måles ud fra de udsving, et værdipapir er udsat for. Jo større udsving der derved er over de seneste 5 år, jo større udfaldsrum er det for at afkastet kan lande.

Det fortæller ikke nødvendigvis noget om sandsynligheden for tab af kapital, men giver en indikation af de udsving, man som investor skal være forberedt på ved at investere i det enkelte værdipapir.


EKSEMPEL

Investeres der i MSCI World, der består af ca. 1600 globale aktier, kan vi i perioden 1. januar 2014 til 1. januar 2019 opgøre det gennemsnitlige volatilitet (udsving) til 12,12 % p. a. Med den volatilitet skal vi kunne tolerere udsving på +/-200.000 kr. pr. investeret 1.000.000 kr. for med 95 % sandsynlighed kunne bestemme afkastintervallet p. a.

Laver vi samme øvelse med den danske investeringsfavorit, Novo Nordisk, hedder det +/-429.000 kr. pr. investeret 1.000.000 kr.

Eksemplet og Finanstilsynets tilgang siger altså ikke noget om sandsynligheden for tab, men det fortæller noget om sandsynligheden for at tage " fejl" i sine beslutninger, hvis ikke der er defineret en strategi. Har man derfor investeret 100 % i aktier, skal man med andre ord kunne tolerere udsving på +/-20 %, baseret på de seneste 5 års udsving. Spørgsmålet er så, om man som investor er 1) opmærksom på den risikotolerance, det kræver, og 2) kan acceptere denne?.


BRUGER MARKEDSRISIKOEN I STRATEGIEN

At investere 100 procent i aktier betyder en høj risiko. Uanset om man har høj, mellem eller lav risiko kan det faktisk betale sig løbende at justere sin risiko i porteføljen i stedet for at ligge statisk med 100 % aktier ved høj risiko, 50/ 50 ved mellem osv.

I Agrocura har vi udviklet 3 modelporteføljer, som er passende til den enkelte kundes risikoprofil. I samme ombæring inddeler vi ved hjælp af vores aktiemodel også markedet i 3 risikozoner. Den dynamik har vist sig at være bæredygtig i de analyser og backtests, vi har foretaget, og kan være en hjælp til at foretage en taktisk allokering.

OPTIMERE UDEN AT OVERSKRIDE Den modelmæssige vurdering af markedsrisikoen kan derved optimere afkastet uden, at risikoprofilen overskrides. Det sker ved, at når risikozonen er grøn, indikerer det, at man skal være maksimalt i aktier efter ens individuelle risikoprofil. Når den er gul, minimeres aktieandelen, og obligationsandel øges. Når den er rød, sælges der helt ud af aktier, og der købes obligationer uanset, om man måtte have høj eller lav individuel risikoprofil. Dette fordi det gennemsnitlige afkast har været negativt, når modellen indikerer rød risikozone de seneste næsten 50 år.


INGEN KRYSTALKUGLE

Som alle andre modeller og analyser på de finansielle markeder er dette ikke en krystalkugle-model, men den har historisk i 8 ud af 10 gange været garant for et positivt afkast i den grønne risikozone. Ved at lade modellen styre den taktiske allokering, bliver du ikke fanget på det forkerte ben og får truffet en " forkert" beslutning.

Dernæst øges afkast-potentialet for aktier ved, at være maksimalt i aktier, efter risikoprofilen, når afkastmulighederne er størst (grøn) og reducere aktierisikoen når afkast potentialet for aktier er mindst (rød).

Jens Kornbeck Jens Kornbeck
Porteføljemanager 32677146
28603999
[email protected]

Kategorier:
Aktier Finans