Lørdagslæsning nr. 11: Praktikken bag optioner og futures som risikoafdækning

Tidligere har jeg været inde på muligheden for at bruge optioner eller futures som en aktiv måde at risikostyre sin bedrift på, men for at kunne benytte de her redskaber optimalt, så er det enormt vigtigt at man også forstår praktikken bag. Her er der nemlig nogle helt afgørende forskelle mellem optioner og futures, som man skal være opmærksom på.

Lørdagslæsning 11 Praktikken bad optioner og futures som risikoafdækning

Basale praktiske forhold

Helt grundlæggende, så kræver handel med optioner eller futures en konto hos en bank, der kan handle med de ønskede produkter, hvilket for landmænd typisk er hvede, raps og soja. Her bruger vi Saxo Bank.

Når man handler enten futures eller optioner, så er det kontrakter a 50 tons man handler for hvede og raps, som afregnes i euro, men kontrakter a 100 tons for sojaskrå, som afregnes i dollars. Hertil kommer der omkostninger til selve handlen.

Handelsomkostninger til 20 hvedefutures (1000 tons):

  • Kurtage: 40 euro
  • Kursskæring: 250 euro
  • Børsgebyr: 45,2 euro
  • Beholdningsomkostninger 3 mdr.: 136,48 euro
  • Total: 471,68 euro (3514,02 DKK)

For optioner er prisen meget lig, dog en smule lavere. Det er selvfølgelig en omkostning, men hvis vi fordeler det ud pr. tønde hvede, så er vi nede omkring 35 øre, hvilket må siges at være en minimal omkostning.

Der gøres opmærksom på at dette er de rene handels- og beholdningsomkostninger. Derudover kommer prisen på selve optionen, som er der man betaler prisen. Det har jeg skrevet om tidligere. Læs mere om det her. 

Forskellen i praktikken bag optioner og futures

Udover omkostningerne, som er rigtig gode lige at have i baghovedet, når man handler med de finansielle instrumenter, selvom de er meget små, så er det også vigtigt at forstå hvordan man handler henholdsvis optioner og futures.

Fordelen ved futures er, at de er meget likvide. Det betyder at de bliver handlet mange tusinde gange i løbet af en dag, så den pris man kan se på børsen, er også den pris, du kan handle til lige nu. Derfor er det blot at lægge en ordre ind på den pris man gerne vil købe eller sælge til. Omvendt kan der komme det problem ved optioner, at de ikke er nær så likvide som futures, og derved kan være svære at komme ind og ud af.

Her i foråret har vi haft flere, der har dækket sig ind med call-optioner (tjener på stigende priser). Da prisen var omkring de 200 E/T ville rigtig mange ind i markedet med tro på stigende priser, men det man skal huske er, at der altid skal være en modpart, der tror på det modsatte. Derfor var det relativt svært at komme ind i første omgang, og når først de var inde og begyndte at tjene gode penge på stigende priser, så ville de jo selvfølgelig også ud igen. Det var som sådan heller ikke det store problem så længe prisen fortsatte op. Men nu efter at prisen er vendt rundt, så kan det være noget sværere at komme af med optioner, der tror på stigende priser, og de må derfor sælges til underpris.

Opsamling

Dette skriv skal blot ses som en information til dem, der overvejer at gå ind i enten futures- eller optionsmarkedet, så man ikke bliver overrasket over ubehagelige episoder. Dermed ikke sagt at optioner kan være et rigtig godt redskab, men man skal dog være opmærksom på, at der kan være udfordringer ved at komme ind og ud af markedet.

Til at hjælpe med at komme ind og ud af optionsmarkedet, står vi meget gerne klar til at hjælpe. Det er nemlig med at undgå ikke at give for meget når man gerne vil ind i markedet, men samtidig skal vi selvfølgelig også ind når vi mener tiden er til det, og omvendt skal vi undgå ikke at sælge for billigt når vi gerne vil ud af markedet igen, dog igen med samme forbehold at vi ikke kommer til at miste muligheden for at komme ud i tide.

 

Læs mere om de finansielle instrumenter via knappen nedenfor

Mikkel Ebbesen Mikkel Ebbesen
Kunderådgiver, råvarer 32677603
20990409
[email protected]

Kategorier: