Lørdagslæsning nr. 13: Sammenhængen mellem det europæiske og amerikanske afgrødemarked

I den globale råvarehandel spiller både MATIF (Marché à Terme International de France) og CBOT (Chicago Board of Trade) en central rolle som børser, hvor der handles med landbrugsprodukter, herunder hvede. Mens Matif-børsen i Paris primært beskæftiger sig med europæisk møllehvede, er CBOT i Chicago den førende børs for handel med hvede i Nordamerika. Selvom de to børser opererer på forskellige kontinenter og med forskellige hvedetyper, er der en betydelig sammenhæng mellem priserne på de to markeder.

Spreadet for hvede på de to børser

Kort fortalt, skal spreadet forstås som forskellen mellem hvede på Matif-børsen og hveden på CBOT-børsen. Man tager simpelthen blot og fratrækker prisen for hvede i Europa med prisen i USA. Det vil give en forskel, og denne forskel kaldes spreadet. Det der så er interessant, er udviklingen på denne forskel mellem priserne på de to børser. For selvom hvede er en globalt handlet vare, så kan der i perioder opstå situationer, hvor priserne ændres forskelligt på de to børser, hvilket kan skyldes en lang række hændelser såsom dårlig forsyning på et af kontinenterne (dårlig høst), geopolitisk uro i et af områderne (f.eks. krig i Ukraine) eller ændringer i styrkeforholdet mellem valutaerne EUR og USD.

For at få visualiseret det her spread mellem hveden i USA og i Europa, har jeg meget simpelt fratrukket prisen for hvede i euro med prisen for hvede i amerikanske dollars. For at gøre det endnu mere simpelt, har jeg stillet mig d. 01/07/2024 og har kigget på udviklingen derfra. Altså d.01/07/2024 er indeks 100 og så er det udviklingen i forskellen derfra vi kigger på. Her ses det at prisen for hvede på Matif er faldet mere end prisen for hvede på CBOT.

 

 

 

Forholdet mellem valutaerne

Valutaer spiller en central rolle i beregningen og forståelsen af spreadet mellem møllehvede på Matif og hvede på CBOT, da priserne på de to markeder bliver handlet i forskellige valutaer: euro (EUR) på Matif og amerikanske dollar (USD) på CBOT. Valutakursernes udsving kan således have en væsentlig indvirkning på spreadet mellem de to priser.

For de af jer, der følger med på de finansielle markeder, så har I sikkert hørt at dollaren er blevet noget svækket de seneste uger i forhold til euroen - den er faktisk på sit laveste i forhold til euroen i hele 2024. Der er to forskellige måder at valutaforholdet kan have indvirkning på børspriserne i henholdsvis USA og Europa. Der er den direkte prisindvirkning og så er der den indirekte prisindvirkning.

Nedenfor tager jeg udgangspunkt i den nuværende situation til at se på både den direkte og indirekte indvirkning valutaforholdet har på udviklingen på de to børser, men først skal vi lige se på det nuværende forhold mellem de to valutaer. Her har jeg gjort det samme som ved hvedepriserne, nemlig stillet mig d. 01/07/2024 og haft det som indeks 100, hvorefter vi kigger på udviklingen derfra. Her ses den samme udvikling som på forholdet mellem Matif og CBOT, mon der er en sammenhæng?

 

 

Direkte Prisindvirkning: Når euroen styrkes over for dollaren, bliver hvede på CBOT relativt billigere for europæiske købere, fordi det koster færre euro at købe den samme mængde hvede i USA. Dette kan føre til, at aktører i markedet vælger at købe mere hvede fra USA, hvilket kan sænke efterspørgslen efter europæisk hvede og dermed reducere prisen på Matif. Det er lige netop det, vi har set de seneste to måneder, hvor euroen er styrket overfor dollaren, og dermed har faldet på Matif været større end på CBOT.

Indirekte Effekter gennem Eksportkonkurrence: Valutakurser kan også påvirke eksportkonkurrencen mellem USA og Europa. Hvis dollaren er svag, kan det give USA en eksportfordel, hvilket kan øge den globale efterspørgsel efter amerikansk hvede og øge prisen på CBOT, eller i det her tilfælde mindske faldet på CBOT relativt til faldet på Matif.

 

Konklusion

Selvom der er en meget stabilt sammenhæng mellem prisen på amerikansk og europæisk hvede, altså et stabilt spread, så er der perioder, hvor det her forhold ændres. Det har både vi, men også mange andre måske lagt mærke til i den seneste tid. Den nuværende ændring i spreadet, skal dog i stor stil findes i valutaudviklingerne, hvorfor europæisk hvede på børsen er faldet mere end amerikansk hvede.

 

 

 

Læs mere fra "Lørdagslæsning"

Mikkel Ebbesen Mikkel Ebbesen
Kunderådgiver, råvarer 32677603
20990409
[email protected]

Kategorier:
lørdagslæsning