Hvor stor en rolle spiller russisk hvedeproduktion – og hvad er udsigterne til den kommende sæson?
Rusland er verdens største aktør på eksportmarkedet for hvede. De står for knap ¼ af al verdens eksport af hvede. Den samlede eksport globalt set kommer op omkring 210 mio. tons på årsbasis og ud af den eksport, er mere end 50 mio. tons dyrket i Rusland. Derfor kommer vi naturligvis ikke udenom Rusland, når vi snakker om retningen for hvedemarkedet. De er bare en super vigtig spiller, som vi i vesten elsker at hade. Mens vi i Europa snakker om Ukraine som vores kornkammer, så kan man vist roligt kalde Rusland for verdens kornkammer.
Vi starter med at dykke ned i produktionen for hvede i Rusland, da den netop er grundlaget for hvor stor en eksportmængde de har til rådighed til verdensmarkedet. Nedenfor er det vist hvor hveden produceres i Rusland. Her har vi størst fokus på de føderale distrikter, der ligger tættest på os her i Europa: Sydrusland (Southern), Centralrusland (Central) og Volga. De står for sammenlagt cirka 73% af Ruslands produktion.
Figur 1: Fordelingen af Ruslands hvedeproduktion.
Mere om de vigtige områder i Rusland senere. Nu kigger vi lige lidt tilbage på Ruslands eksport og produktion. Siden årtusindskiftet er Ruslands produktion af hvede mere end fordoblet. Tilbage i år 2000 lå produktionen på 34,5 mio. tons, mens den i indeværende sæson forventes at ligge på 91,5 mio. tons. Denne udvikling gør at Rusland er gået fra at have nærmest ingen eksport i år 2000 til nu at være verdens største eksportør af hvede.
Figur 2: Ruslands produktion og eksport siden år 2000.
Hvordan forholder det sig egentlig, hvis vi kigger tilbage før årtusindeskiftet? Fra 1970 og frem til Sovjetunionens fald i slutningen af 1991 var Rusland eller Sovjetunionen faktisk storimportører af hvede. Sovjetunionens ledere havde valgt en strategi med at mangedoble husdyrproduktionen fremfor at fokusere på hvedeproduktionen. Det resulterede i at man i en lang årrække fra 1970 og frem til 1991 ikke var selvforsynende med hvede og blandt andet soja, som skulle importeres primært fra USA. En anden væsentlig årsag til at produktionen af hvede ikke kunne følge med efterspørgslen i sovjettiden, var en af de helt store ulemper i et planøkonomisk og kommunistisk styre, nemlig at teknologiudviklingen haltede gevaldigt bagefter ligesom incitamentet hos befolkningen til at dygtiggøre sig og optimere landbruget simpelthen ikke var til stede. Rusland var milevidt bagefter den vestlige verden hvad angår udbytter og teknologi, da overgangen til privateje kom.
Efter Sovjetunionens fald kom produktionen atter over på private hænder, og nu kunne landmændene handle deres varer til markedspriser fremfor faste priser i en planøkonomi, hvor der ingen motivation var i at dyrke mere end højst nødvendigt. Fra 1990’erne og frem til i dag har der derfor været en massiv investering ind i storskala landbrug og dertilhørende infrastruktur. Grunden til at det har været attraktivt at investere ind i russisk landbrug og specielt i hvedeproduktion er, blandt andet, at i store dele i Rusland er jorden simpelthen som skabt til produktion af hvede ligesom arbejdskraften er væsentligt billigere sammenlignet med de andre store aktører på eksportmarkedet, herunder EU.
I første afsnit sagde jeg at vi ville vende tilbage til de tre distrikter, der primært står for den russiske produktion. Det gør vi nu, for det er her fokus skal være, når vi skal danne os et overblik over hvordan den kommende sæson kommer til at se ud.
Vi har de seneste to sæsoner haft rekordproduktion i Rusland, som har skyldtes de utroligt gode vejrforhold de har haft. Her er spørgsmålet om det kan fortsætte ind i den kommende sæson. Det er selvfølgelig svært at begynde at spå om, men det vi kan forholde os til i øjeblikket, er den nuværende situation for hveden i de tre vigtige områder.
Alle tre områder har haft en meget anderledes forår end vi har haft herhjemme. De har nemlig haft et tørt og nemt forår, som har resulteret i gode såforhold, men nu trænger de snart til vand. Volga og Centralrusland ser ud til at have vand på vejrudsigterne i den kommende tid, så der er der umiddelbart ingen fare for at komme yderligere tørke. Værre ser det ud i det største og vigtigste distrikt, Sydrusland, som også er det distrikt, der har været hårdest ramt af tørken. Her ser det ud til at der også i den kommende periode vil mangle nedbør.
Vores bekymring går på om tørken i Sydrusland kan komme til at have afgørende betydning for den kommende høst. Hvis ikke vi snart ser vand på vejrudsigterne, kan der potentielt komme til at mangle rigtig meget hvede i Rusland. Det er dog for tidligt at konkludere noget endnu, men pilen peger bestemt i retning af en lavere russisk produktion til den kommende høst.
Figur 3: Nedbørsoversigt de sidste 60 dage.
Det er en af grundene til at vi fortsat er afventende med salg af kommende høst herhjemme, fordi en mangel på hvede i Rusland vil få meget stor betydning på eksportmarkedet, og derfor også på prisen herhjemme.
Tak fordi du læste med!
Vi er glade for din interesse i vores Råvareblog. Bloggen har til formål at komme omkring stort som småt om råvaremarkedet. Vores skriv, emner og analyser, giver dig et lille indblik i nogle af de emner vi hos Agrocura følger tæt.
Vi laver løbende mere dybdegående analyser på blandt andet gas og el, og disse analyser er frit tilgængelige hvis du tegner et råvareabonnement til 2500kr + moms om året.
Kontakt mig på mail: [email protected] eller tlf.: 2099 0409.
Læs mere om vores abonnementsløsninger via knappen nedefor :)
Rigtig god lørdag!
Kategorier:
lørdagslæsning
Råvarer