Fra 1. januar 2025 skal en lang række varer, der importeres til EU være certificeret afskovningsfrie produkter – herunder sojaskrå. I dansk landbrug bliver der årligt importeret en mængde på omkring 1,2 mio. tons sojaskrå - så hvad bliver udfordringerne?
Fra 1. januar 2025 skal en lang række varer, der importeres til EU være certificeret afskovningsfrie produkter – herunder sojaskrå, som er den vare, der berør landbruget mest. Soja er et flittigt brugt produkt i foderet til vores landbrugsdyr, fordi soja har en helt fantastisk egenskab i forhold til at kunne tilføre foderet proteiner og dermed sikre at produktionsdyrene kan få den helt optimale fodersammensætning. I dansk landbrug bliver der årligt importeret en mængde på omkring 1,2 mio. tons sojaskrå.
Sojaen bliver hovedsageligt produceret i Sydamerika og USA. Her er det specielt Brasilien, der virkelig træder i karakter som den største producent over dem alle. Deres årlige produktion ligger i omegnen af 150-160 mio. tons i de her år ud af en samlet verdensproduktion på knap 400 mio. tons – og de er fortsat voksende. Den voksende mængde soja, der bliver produceret i Brasilien, sker i nogle områder på bekostning af regnskov, der bliver fældet for at gøre plads til produktionen af soja.
Det har man fra europæisk side valgt at gøre noget ved, og derfor er kravene til soja blevet strammet de forgangne år og senest med kravet om at al soja skal verificeres som afskovningsfri.
Nedenfor ses de tre største producenter af soja.
Figur 1: USA, Argentina og Brasiliens sojaproduktioner.
Landmændene køber oftest deres sojaprodukter igennem et grovvareselskab, hvor de også handler en lang række andre varer. De grovvareselskaber er som udgangspunkt medlem af brancheorganisationen DAKOFO (Dansk Korn & Foder), der arbejder på at styrke forholdene for indkøb af foder til Danmark, og som indretter denne handel efter gældende lovgivning i EU. De er blandt andet medlem af den europæiske foderinteresseorganisation FEFAC, der er med til at udforme de retningslinjer og regler, som medlemslandene i EU bliver underlagt. På den måde virker DAKOFO som en samlende enhed for de danske grovvareselskaber, så det, der kommer fra EUs side og fra FEFACs side præsenterer DAKOFO for sine medlemmer herhjemme (grovvareselskaberne).
FEFAC har siden 2015 udgivet en guideline for ansvarligt indkøb af soja, som dansk landbrug har tilsluttet sig og forpligtet sig til at følge. Den seneste udgave, der udkom i 2023, har fastsat tidspunktet for 100% udfasning af afskovningsfri soja til 1. januar 2025. Der har dog over de seneste år været øget fokus på at dokumentere at sojaen, der bliver brugt, er afskovningsfri. Derfor har flere grovvareselskaber tilbudt soja i flere år allerede.
Lige nu venter grovvareselskaberne på at få en melding fra DAKOFO og FEFAC på hvor omkostningstungt det bliver at få alle certificeringer på plads. Derfor er de lige nu bange for at fastsætte en pris for sojaen efter 1. januar 2025.
Det er stadig uvist hvor længe vi skal væbne os med tålmodighed ift. at kunne låse prisen efter 1. januar 2025. Vores bud er at vi i løbet af sommermånederne bliver en hel del klogere på sammensætningen af omkostningerne til den nye certificering og kontrol, som uden tvivl bliver en yderligere omkostning til sojaprisen vi betaler herhjemme.
Den store udfordring med at vente på at man kan få lov at låse priserne ude i 2025 er, at prisudviklingen i mellemtiden kan vise sig at være i opadgående retning, som gør at sojaen vil blive dyrere ude i 2025. Det er selvfølgelig meget ærgerligt for købere af soja. Derfor anbefalede vi d. 23.04.2024 at købe sojaskrå-futures med udløb i maj 2025. På den måde kunne vi beskytte os imod stigende priser på sojaen i den mellemliggende tid.
Vi vurderede nemlig at prisen på sojaskrå var i et lavt og acceptabelt niveau, så vi ville rigtig gerne have låst prisen på den fysiske vare, men da det ikke var muligt, købte vi i stedet sojaskrå-futures. Indtil nu har prisen på sojaskrå-futures for maj 2025 steget med mere end 5%, hvilket allerede nu indikerer at vi på denne måde har beskyttet os mod stigende sojapriser. Men selvom prisen allerede er steget med mere end 5%, så mener vi at der fortsat er risiko for yderligere stigninger, så derfor er det stadig meget aktuelt med køb af futures.
HUSK vi kan hjælpe med at komme i gang med at handle med futures, så tøv derfor ikke med at kontakte mig for en god snak om hvordan du kan bruge det. Den sidste tirsdag i hver måned åbner jeg min kalender for 1:1 Teams-møder omkring brugen af finansielle instrumenter.
Det synes jeg du skal gøre brug af. Du kan hurtigt og nemt booke dig ind på et møde via linket her: https://calendly.com/meb-pzqt/30min?month=2024-05&date=2024-05-28
I mellemtiden kan jeg dog godt lokkes til at give en introduktion til emnet, giv mig et kald på tlf. 2099 0409
Vil du vide mere?
Du kan læse meget mere om brugen af finansielle værktøjer, hvornår de er bedst at anvende samt hvad de indebærer - bare tryk på knappen nedenfor
Kategorier:
lørdagslæsning