Penge er affald

Vi kommer alle til at betale for indlån. Samtidig er det svært ikke at se, at ejendomsmarkedet og aktiemarkedet står over for en lang, god periode.

Læs også artiklen i Effektivt Landbrug

Af Jens Schjerning, cheføkonom, og Jens Kornbeck, analytiker

Den japanske bølge med ultralempelig pengepolitik og gigantisk statsgæld er ved at indtage den vestlige verden.

Japan har i cirka 30 år haft lave renter og skiftet mellem svag inflation og deflation. Deres statsgæld ligger omkring 250 procent af BNP (bruttonationalproduktet, red.).

Nu tyder det på, at Europa og USA er godt i gang med at kopiere den japanske model. Det vil sige. at selvom vi synes, at vore statsgældsniveauer er høje, kan grænserne herfor rykke meget længere.

Staterne tjener penge på at optage gæld, når de offentlige budgetunderskud skal finansieres.

Det er ikke noget, vi er fortalere for, men blot erkender, at statsgælden kan blive langt højere.

Penge på arbejde Det er dyrt at have penge. Vi kommer alle til at betale for indlån. Desuden kan afkast på obligationer ikke modsvare inflationen, altså vi får en negativ realrente.

I Danmark bugner kontantindestående ved forbrugerne, som udgør over 50 procent af vores BNP. Så snart skyerne af coronakrisen fordamper, skal midlerne ud at arbejde, så vores købekraft ikke falder.

Med et udtømt obligationsmarked kan vi kigge mod aktiemarkedet eller købe fast ejendom, hvor der mange steder fortsat er en fin præmie relativt til den manglende obligationsrente.


De cykliske tendenser

Økonomien bevæger sig en fast rytme. I gennemsnit er der 9-10 år mellem recessionerne (investeringscyklus), hvor optegnelser kan findes tilbage til cirka år 1850. Derfor venter der cirka 10 års højkonjunktur igen efter coronakrisen.

Tendensen på ejendomsmarkedet er 18-20 år, altså det dobbelte af én investeringscyklus.

Derfor venter der en ny ejendomsboble omkring år 2030.

Hvis vi lige tænker på overstående omkring pengeplaceringsproblematikken, er det svært ikke at se, at ejendomsmarkedet og aktiemarkedet står over for en lang, god periode.

Det er godt at vide, at værdierne vil stige de kommende 10 år. Det giver mulighed for forretningsudvikling. Det er bare vigtigt, at vi de sidste 2-4 år af højkonjunkturen ikke igen bliver fartblinde og laver de samme investeringsmæssige fejl som i perioden 2003-2008.

Hvis du ikke laver fejl, arbejder du ikke nok. Men la ver du den samme fejl to gange, har du et problem.


Konference

Ovenstående er præcis det, investoren Lars Tvede adresserer, når han åbner vores virtuelle konference den 5. november med netop at komme med sit syn på investeringsmarkedet. Dernæst taler han også om Supertrends (analyseplatform, red.) nylige rapport om disruption i fødevareproduktionen.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]