Hvis man vil investere formuen, inden den nuværende højkonjunktur for alvor kommer på retræte, er det interessant at se på råvaresektoren, mener en analytiker.
Se artikel i Effektivt Landbrug
Hvis man vil have et godt afkast af sine investeringer, er det en god idé at investere i råvarer, men der er også andre muligheder for at få et godt afkast, blandt andet ved hjælp af aktiesparekonti eller investorfradraget, mener analytikeren Jens Kornbeck.
På et informationsmøde i Odense holdt Jens Kornbeck fra Agrocura i denne uge et oplæg for rådgivningsvirksomhedens kunder. De 22 fremmødte fik konkrete råd til, hvor det kunne være profitabelt at investere formuen.
Kornbeck kom også ind på de forventninger, der vil være mod slutningen af den nuværende højkonjunktur.
-Der vil være en forventning til, at råvareindekset også vil komme til at stige en del. Men analysen viser, at der er noget efterslæb blandt de her råvarer, også hos landbruget. Men i og med at man vil se stigende inflation, bør det også betyde, at råvareprisen også vil stige i takt med, at der kommer lidt mere optimisme i økonomien, sagde Jens Kornbeck.
-Så hvis man skulle komme med konkrete steder at lægge sin investering her i slutningen af højkonjunkturen, kunne råvaresektoren være et godt bud, sagde han.
Aktier mere attraktive
Ifølge Jens Kornbeck afslører Agrocuras konjunkturmodel, at regnskaber fra både landbruget, men også andre dele af erhvervslivet, har været inde i en periode med en positiv økonomisk tilvækst, hvilket nyligt offentliggjorte årsregnskaber fra blandt andet landbruget har vist.
Samtidig har der generelt været fremgang i nationaløkonomien de senere år. Kornbeck var inde på, at den tilvækst, der havde været, siden finanskrisen begyndte at stilne af i 2013, havde styrket aktierne, og det havde gjort det mere attraktivt at investere i aktier.
SP500: it dominerer
Hvis man ser på tendenserne, er der enorme forventninger til indtjeningen i de amerikanske it-virksomheder.
Men problemet er selvfølgelig, hvis de ikke formår at leve op til deres egne forventninger. Så risikerer man ifølge Kornbeck, at der opstår bobler.
-Men der er en tendens til, at de største virksomheder på verdensplan bliver endnu større, og det står klart, at 71 procent af virksomhederne i SP500 indekset (indekset over de 500 største virksomheder på Nasdaq og børsen i New York, red.) ser sig selv som it-virksomheder.
Og de har alt andet lige en større forventning til højere indtjening, end man har i andre brancher, siger han.
-De fem største virksomheder i indekset er alle it-virksomheder i 2018, modsat i 2011, hvor der var en del råvarevirksomheder. Så det er it, der dominerer fuldstændigt, og som ser ud til at være kommet for at blive i toppen af indekset, fortalte analytikeren.
Nye investeringer
Ved indgangen til 2019 bliver det muligt at investere formuen i såkaldte aktiesparekonti. Gennemgangen på tirsdagens møde viste, at det både er profitabelt at oprette en sådan, men også at stille kapital til rådighed for små og mellemstore virksomheder via det såkaldte investorfradrag.
-Fra 2019 kan man sætte op til 50.000 kroner ind på en aktiesparekonto, og det er fradragsberettiget. Og det loft sættes op med 50.000 årligt, så det endelige loft ender på 200.000 kroner i 2022.
-Med hensyn til de skattemæssige aspekter af ordningen skal der betales en lagerskat på 17 procent, og hvis man skulle opleve at tabe penge på kurser, vil det kunne modregnes i forhold til fremtidige gevinster, sagde Jens Kornbeck.
Investorfradraget er et økonomisk initiativ fra regeringen, der er lavet for at tiltrække mere risikovillig kapital til blandt andet iværksættere.
Fradraget har en værdi på op til 30 procent og giver frem til 2022 personlige investorer mulighed for at trække halvdelen af en investering på i alt 400.000 kroner. Og fra 2023 udvides fradraget til at gælde for investeringer på helt op til 800.000 kroner.
Kategorier:
Finans
Konjunktur