Prisen på maj-terminerne for især hvede og raps har nået skyhøje niveauer - men ifølge analytiker er der også tegn på vigende tendenser.
Se også artiklen i Landbrugsavisen
Dato: 25.04.22
Priserne på kornprodukter fortsætter op. Forleden krydsede prisen på hvede den magiske grænse på 400 euro pr. ton på Matif-børsen - kortvarigt nåede den op på 411 euro. Prisen faldt dog igen i løbet af ugen til cirka 400 euro.
Rapsprisen har også kun haft pilen i opadgående retning i de seneste uger, og majtermin, der ganske vist snart udløber, har ligget godt over 1.000 euro pr. ton. Umiddelbart efter Rusland invaderede Ukraine, lå prisen på omkring 800 euro.
Ifølge råvareanalytiker Anders Mortensen fra Agrocura skyldes det opadgående pres på priserne lige nu, at forsyningssituationen er stram.
- Lige nu spekuleres der i, hvor meget korn der skal bruges til kommende sæson. Det ved vi faktisk ikke, før vi får en rapport fra USDA 12. maj, siger han.
En del af forklaringen på de aktuelle høje priser lige nu er, at markedet antager, at vi skal bruge en større andel af kornet fra indeværende sæson til næste sæson, blandt andet på grund af situationen i Ukraine, og fordi afgrøderne på markerne i USA er historisk elendig, siger Anders Mortensen.
Tegn på forandring
Ifølge råvareanalytiker Per Brems fra Agromarkets ligger priserne lige nu »i en absolut topformation« ikke mindst på grund af usikkerheden som følge af krigen. Mens de positive nyheder har det med at drukne, presser de negative nyheder priserne op. Omvendt er der også tegn på, at priserne bliver trukket i ned af andre kræfter.
- Der begynder at være tegn på, at foderstofferne har korn frem til næste høst, og derfor er priserne på gammel høst vigende nu, siger Per Brems.
Agromarkets har netop solgt en mindre portion af ny høst på det nuværende prisniveau. Betyder det, at priserne på ny høst er ved at toppe? - Vi ser i hvert fald, at nogle af de lande, vi typisk eksporterer til, har købt ind hos andre levererandører. Og i Europa er vi ikke så konkurrencedygtige på priserne i forhold til at sælge til eksempelvis Egypten, der mangler lige nu. Her ser vi, at USA og Sydamerika byder sig til, siger han.
- Det rejser spørgsmålet, om vi har nok at sælge til på det tidspunkt, siger han, men understreger også det store forbehold, der fortsat skaber nervøsitet og usikkerhed.
- Lige nu er den store dark horse Putin, og det skaber et fortsat nervøst marked. Se bare på den dag, hvor de to parter sagde ordet fred med fire timers mellemrum. Det fik markedet til at reagere med store fald, siger han.
Der begynder at være tegn på, at foderstofferne har korn frem til næste høst, og derfor er priserne på gammel høst vigende nu.