Risiko fjernes ved optioner

USA er førende på anvendelse ved optioner. Så snart priserne ligger på den rigtige side af budgettet, bliver der handlet fysisk. Øvrig deltagelse i markedsbevægelser sker via optionsmarkedet.

Det er den rigtige tilgang, hvor budgetpriserne forsvares, således at virksomhederne ikke kommer ud med røde tal. Vi har stadig for meget fokus på toplinjen frem for bundlinjen.

Frygt, grådighed, usikkerhed og ikke mindst risiko fjernes ved optioner. Det har selvfølgelig en forsikringspræmie.


I år et super værktøj til køber

Siden efterår har vi vidst, at der ville komme mere vårsæd. Tørken satte tidligt ind. I starten af maj måned kom det amerikanske landbrugsministerium, USDA, og estimerede et nyt lager målt mod verdens forbrug på 21,05 pct. til 1. maj 2019. Vi kommer fra et fire års meget velforsynet marked med seneste lager på 23,50 oct. her fra 1. maj 2018. Men vi har set flere negative historier i foråret, som indikerer kornprisstigninger, og så har det alligevel vist sig, at korn var billigst i høst. Men al denne usikkerhed og budgetsikkerhed kunne fjernes ved at købe optioner i maj og juni måned, endnu forholdsvis billigt og til lave kornpriser.


Købers værste frygt

En købers værste frygt er, at foderprisen falder efter disponering.

Det tager en option netop hensyn til. Option er en RET, men ikke en PLIGT. I juni måned kunne optioner laves til omkring 7 kr./ Hkg., og omregnet til en svinebedrift svarer det til, at produktionsprisen på grisen stiger med 3 pct-på en 100 pct. (dvs. uden eget korn) eliminering.

I juni måned var det svært at se, om der alligevel skulle komme et høstpres, hvor der kunne handles ' billigt' korn. Det ville en option tage hensyn til, idet kunderne ikke vil udnytte retten, men gå direkte i markedet og købe billigt korn. Oftest er korn dyrest i 2. kvartal og billigst i 3. kvartal. I år er dette forhold ikke opfyldt, og de, som har lavet optioner hen over vinteren, herunder helt frem til juni måned, får en super afdækning til høsten 2019.


Nu er det planteavlernes tur i optionsgyngen

Planteavlerne kan glæde sig over de stigende fysiske priser. Det er selvfølgelig rigtig uheldigt, at tørken har sat voldsomme spor på udbyttet. De fysiske priser ligger stadig forholdsvis højt i forhold til møllehvede på Parisbørsen, ja, faktisk ligger de en smule over. Vi skal nu passe på grådigheden. En mulighed er at sælge fysisk og genkøbe korn via CALL-optioner. Så får du likviditet hjem, men er stadig med opad i markedet uden at have nedsiden.

Desuden skal planteavlerne allerede nu psykologisk forbedre sig på kornpriserne til 2019. Det gælder virkelig om at forsvare en positiv bundlinje i 2019. Som det ser ud nu, er pristendensen fortsat i opadgående retning. Det er ikke umuligt, at møllehvede senest i efteråret eller vinter kan ramme 210 euro/ ton igen eller måske endda 230 euro/ ton.

Ligesom hos køberne er planteavlernes værste frygt, at kornprisen stiger yderligere efter det fysiske salg. Optionen tager højde for det. Hvis du i vinteren laver en option på 230 euro/ ton på møllehvede, har du sikret dig denne minimumspris.

Skulle der igen ramme en tørke i 2019, og møllehvede stiger f. eks. til 300 euro/ ton, ja så sælger du bare til denne høje pris. Du har selvfølgelig tabt forsikringspræmien på 7-10 kr./ Hkg. Men omvendt: Kollapser møllehvede til 180 euro/ ton, idet alle planteavlere løber efter det højere dækningsbidrag, så får du altså de 230 euro/ ton, som optionen er lavet på.


DLG, Jyske Bank og Saxo Bank

Der er primært tre steder at handle optioner i Danmark.

DLG har deres Risk Mangement, og der er krav om fysisk handel. Jyske Bank stiller ofte krav om generel bankforretning.

Derfor er Saxobank reelt det billigste og bedste sted.


Professionel med optioner

Vi skal lære af andre og få mere fokus på bundlinje kontra toplinje.

Vi håber, flere og flere erkender nødvendigheden af risikoen i råvaremarkedet, herunder hvorledes vi mere i fællesskab kan minimere virksomhedens totale risiko og tag gerne fat i os!

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Finans Konjunktur