Sæt kryds i kalenderen og kom og mød os på NutriFair d. 17. og 18. maj! Opnå ny viden og netværk til Danmarks specialiserede fagmesse for husdyrsproducenter.
Sidste podcast inden 3 ugers sommerpause. Inflationen banker for alvor på døren til de 2 %, men hvorfor skulle den stoppe her? Jens og Jens vender den økonomiske dagsorden, og kigger ind i konjunkturbilledet, renter, aktier, ejendomme og inflationsudsigten. Lyt med her og ha´ en rigtig god sommer.
Der er sket en masse i Agrocura det seneste halve år, så vi kigger lidt tilbage og gør status på konjunktur, investering og råvarer.
Hør vores bud på den kommende udvikling.
Om 6 måneder snakker vi ikke længere inflation. Historisk set kommer inflationen lige så hurtigt ned, som den kom op. Det går stærkt nedad med inflationen og den mere klæbrige kerneinflation viser nu også faldende tendens. Det er den mest aggressive rentestigninger siden 80’erne og den største opstramning af pengemængden, M2 siden 30’erne. Det betyder, at sandsynligheden for at inflationen i 2024 kortvarigt bliver negativ, er rigtig god. Sluttelig vil det bevirke, at renterne formentligt går tilbage til udgangspunktet dvs. de korte renter kommer igen til ca. 0% og de lange mellem 1 til 2% - det sker i 2024.
Der er flere økonomer der trækker recessionen tilbage. Det er i mine øjne forkert og sker hver gang lige før recessionen. Vores konjunkturmodel har vist recessionssignal siden Q4 i 2022. Så går der mellem 2 til 7 kvartaler før lavkonjunkturen indfinder sig. I sidste uge kom der igen nye tal omkring de ledende indikatorer fra Conference Board. De ledende indikatorer faldt med hele 1,2% og trækker vores model langt, langt ind i et recessionssignal.
Der er kommet mere ro på det finansielle marked efter en koordineret indsats fra flere centralbanker med likviditet til bankerne. Det er desværre ikke slut, det er efter vores mening fortsat starten på krisen/recessionen. Udfordringerne i banksektoren betyder lavere udlånsaktivitet og derved lavere økonomisk aktivitet. Vi kan dog sagtens have en rolig periode på flere uger, måske et par måneder før nye finansielle udfordringer dukker op.
Råvaremarkedet og investering i alt fra guld til grønne skove - lyt med, hvor vores chefanalytiker Jens Schjerning deltog i debatten.
”Hvis du tror på bedre økonomiske nøgletal – så start med at betale renter”. Nu minder det lidt om situationen i 2008 omkring markedspsykologien. Flere og flere økonomer så USAs styringsrente i 6,00 til 6,50% og ECBs omkring 4,00 til 4,50%. Der var kø med at opskrive renteforventningerne indtil det skete i sidste uge. Aggressiv rente- og pengepolitik får betydning. Jeg tænker, at USA er færdig med at hæve renten og allerede i efteråret skal sænke renten. Jeg har deadline på dette skriv før ECBs rentemøde i denne uge, men jeg tænker også, at det bliver den sidste fra ECBs side. Inflationen vil falde som en sten under nuværende recession.
Det er et fantastisk billede/symbol med menneskeringen om Irma. Det viser for mig stor mango mellem det samfundet/forbrugerne kræver af landbruget og det som de er villige til at betale. Vi har i over 10 år konsekvent talt negativt om olieindustrien. Hver gang en politiker har stillet sig på taler stolen har budskabet til olieindustrien været, at I på sigt skal finde noget andet at lave. På samme måde tænker jeg budskabet omkring animalsk produktion i den vestlige verden bliver oprettet. Når store industrier, som vi mennesker på ingen måde kan undvære, ikke investerer ind i sig selv får det altså på sigt alvorlige konsekvenser for forbrugerne. Det er heri risikoen for anden bølge på inflationen ligger.