Bitcoin sætter ny rekord

Verdens, i øjeblikket, hurtigst voksende aktivklasse (krypto) får ny opmærksomhed efter Bitcoin i går satte ny rekord. Vi tager endnu en status i de finansielle markeders mest interessante hjørne, og kigger nærmere på den første Bitcoin ETF der ramte markederne i tirsdags.

Bitcoin satte i går ny rekord da kursen ramte 68.900 USD og fik ny interesse efter en lancering af Proshares BTC ETF der ramte markederne i tirsdags. Lad os starte med den, da det har været forsøget på at gøre Bitcoin til allemandseje, men under de regulativer vi kender nu SEC i USA. Kort sagt består ETFén af futures der skal ”rulles” når hver termin udløber. Det er dog ikke en ETF vi på nogen måde anbefaler at købe sammenlignet med den rigtig varer for lad os gå lidt i dybden med det.

Bitcoin er lavet som en decentral enhed uden nogen former for friktion i form af mellemmænd mv. Altså en valuta til folket. Med ETFén har man fra myndighedernes side forsøgt at gøre dette eksponentielle aktiv tilgængelig for ”mainstreet” investorer på en reguleret måde eller til de som ikke føler sig tryk ved at oprette sig på ukendte børser eller gå med en hardware wallet. Udfordringen er dertil at man med denne ETF piller alt det ud af Bitcoin som det egentlig skulle forhindre. Så en investering i ETFén vil betyde omkostning til:

  • Advokater
  • Revisorer
  • Clearing houses
  • Brokere
  • Proshares (udsteder af ETF)
  • Og sandsynligvis en negativ ”roll yield” når futures skal lægges om

Det betyder også at når Bitcoin stiger vil ETFén altid handle til en premium og når den falder vil den handle til en discount. Så stiger Bitcoin 300 % de kommende 2 år, kan man risikere ETFén måske ”kun” er steget med 100 % = Lorte løsning.

Et eksempel på ovenstående ses i nedenstående graf hvor man har lavet en olie etf baseret på futures. Her ses den rene pris på futures markedet være i plus med knap 10 %, mens ETFén er negativ med 90 %. Læg i øvrigt mærke til "lagget" i da priserne steg i 00érne. Med andre ord, har man ikke en chance for at følge med den rene vare ved disse produkter.

Graf: WTI olie vs. oliefutures baseret ETF

Kilde: lynalden

Det værste er dernæst at man fra SECs side der overvåger og lovgiver om disse rent faktisk tror man på en reguleret måde har gjort et superaktiv tilgængeligt for den almene mand. I virkeligheden er det en skodløsning hvor alle førnævnte Wall Street huse tjener på bekostning den almene mand – det er en ommer!

Prisudviklingen for kryptoverdenen er vi stadig særdeles positiv på, særligt efter bruddet op over den gamle top for Bitcoin. Det der er vigtig at forstå i denne verden er at det er eksponentielle aktiver. Med andre ord bliver kurven lodret op og er nærmest ubrugelig for analyse. Det ses i nedenstående.

Graf: Bitcoin pris


Laver vi den derimod eksponentiel bliver det hele mere interessant. Dernæst kan vi sammenligne udviklingen med tidligere ”bull-runs” vi har set fra kryptomarkedet. Aktuelt ligner det Bitcoin gør lige nu forbløffende meget det vi så den gøre i 2013. Bliver det helt eller delvist tilfældet denne gang også bliver Q4 og starten på 2022 et festfyrværkeri fra en større verden i forhold til prisudviklingen. Husk igen kurven er eksponentiel, så det vi så i 2013 reelt var en 10-dobling på få måneder.

Graf: Bitcoin 2021 vs. 2013

 

Dertil kan man så spørge sig selv hvor sandsynligt det er at vi har det i udsigt? Det kan vi få et praj om i nedenstående hvor vi ser brugbarheden i forhold til Bitcoin og det mulige antal transaktioner i det såkaldte lightning netværk. Det skrev vi om for nogle uger siden.

Graf: Bitcoin Lightning kapacitet

Kilde: lookintobitcoin

Læg dertil at dette er ren netværkseffekt, og ikke en spekulation om prisen på Bitcoin stiger eller ej. Disse transaktioner og stigende kapacitet er resultatet af ønsket fra folk om rent faktisk at bruge Bitcoin som betalingsløsning. Af den årsag er der en sandsynlighed for fundamental medvind til at en udvikling som i 2013 rent faktisk er en mulighed.

Leger vi videre med tanken om den eksponentielle trend og antager at den fortsat følges kan vi se om kryptomarkedet er langt fra sin trend i enten dyr eller billig retning. Det gør vi ved at ligge standardafvigelser ind over for at se hvor i spændet kursen er. I nedenstående kan vi således se at Bitcoin ligger tæt på sin trend siden starten i 2009 – altså hverken er ”dyr” eller ”billig” i den terminologi.

Graf: Eksponentiel trend med std.afv. i Bitcoin

 

Mere interessant er det dog med den andenstørste coin, Ethereum som netop har fundet støtte i sin eksponentielle trend, men stadig ligger under 1 std.afv. væk fra trenden, hvorfor den ligeledes ikke dyr eller billig. Nytteværdien af Ethereum og en håndfuld andre Coins er tilmed endnu mere skalerbar end Bitcoin hvorfor den i prisudviklingstermer er mere interessant. Med andre ord kan det være et ekstremt spændende Q4 vi kigger ind i, hvor vi stadig er meget optimistiske omkring hele dette univers.

Graf: Eksponentiel trend med std.afv. i Ethereum

 

OBS: Vær opmærksom på at alle kan oprette en kryptovaluta, hvorfor måske 90 % af alle 6674 valutaer formentlig stopper med at eksistere. Ovenstående er ligeledes ikke en del af Agrocuras generelle investerings anbefaling, men forfatterens fascination af en teknologi og et aktiv vi kommer til at stifte bekendtskab med i langt større omfang.

Kategorier:
Investering krypto Bitcoin