Nyheder

Recession eller ej

Der er flere økonomer der trækker recessionen tilbage. Det er i mine øjne forkert og sker hver gang lige før recessionen. Vores konjunkturmodel har vist recessionssignal siden Q4 i 2022. Så går der mellem 2 til 7 kvartaler før lavkonjunkturen indfinder sig. I sidste uge kom der igen nye tal omkring de ledende indikatorer fra Conference Board. De ledende indikatorer faldt med hele 1,2% og trækker vores model langt, langt ind i et recessionssignal.

Finansielle udfordringer

Der er kommet mere ro på det finansielle marked efter en koordineret indsats fra flere centralbanker med likviditet til bankerne. Det er desværre ikke slut, det er efter vores mening fortsat starten på krisen/recessionen. Udfordringerne i banksektoren betyder lavere udlånsaktivitet og derved lavere økonomisk aktivitet. Vi kan dog sagtens have en rolig periode på flere uger, måske et par måneder før nye finansielle udfordringer dukker op.

Lyt med til podcast med Millionærklubben Eksklusiv

Råvaremarkedet og investering i alt fra guld til grønne skove - lyt med, hvor vores chefanalytiker Jens Schjerning deltog i debatten.

Slut med rentestigninger

”Hvis du tror på bedre økonomiske nøgletal – så start med at betale renter”. Nu minder det lidt om situationen i 2008 omkring markedspsykologien. Flere og flere økonomer så USAs styringsrente i 6,00 til 6,50% og ECBs omkring 4,00 til 4,50%. Der var kø med at opskrive renteforventningerne indtil det skete i sidste uge. Aggressiv rente- og pengepolitik får betydning. Jeg tænker, at USA er færdig med at hæve renten og allerede i efteråret skal sænke renten. Jeg har deadline på dette skriv før ECBs rentemøde i denne uge, men jeg tænker også, at det bliver den sidste fra ECBs side. Inflationen vil falde som en sten under nuværende recession.

Underinvestering

Det er et fantastisk billede/symbol med menneskeringen om Irma. Det viser for mig stor mango mellem det samfundet/forbrugerne kræver af landbruget og det som de er villige til at betale. Vi har i over 10 år konsekvent talt negativt om olieindustrien. Hver gang en politiker har stillet sig på taler stolen har budskabet til olieindustrien været, at I på sigt skal finde noget andet at lave. På samme måde tænker jeg budskabet omkring animalsk produktion i den vestlige verden bliver oprettet. Når store industrier, som vi mennesker på ingen måde kan undvære, ikke investerer ind i sig selv får det altså på sigt alvorlige konsekvenser for forbrugerne. Det er heri risikoen for anden bølge på inflationen ligger.

Dollarudviklingen

Dollaren har enorm betydning for Danmarks eksport, herunder landbruget. Sidste års stærke dollar har således været positiv. Dollaren er fortsat verdens største valuta og der er enorme mængde dollargæld i de internationale virksomheder. Det er så omvendt, at jo stærkere dollaren er, jo højere er gælden. Det betyder også, at en svækkelse af dollaren vil gøre virksomhedernes gæld mindre. Vi er desværre negative på dollarens udvikling, både teknisk men også via fundamentale analyser. Det kan komme til at minde lidt om 00’erne udvikling på dollaren.

God indtjening i 2022 i landbrugserhvervet skal udnyttes

Der har generelt været god indtjening i landbruget i 2022. Derfor anbefaler vi, at du det næste halve år får optimeret din finansiering, herunder realkreditlån, og får forhandlet bedre renter og bidragssatser, og om nødvendigt får indhentet alternative finansieringstilbud.

Podcast med forecast på markederne i 2023!

Vores cheføkonom Jens Schjerning og analytiker Anders Mortensen har været i podcast studiet med Jens Balle, for at snakke om konjunktur, renter og aktier samt energipriserne.

Markant rentefald forude

Siden år 1854 har USA registeret recessioner. Der er målt 34 styk, hvoraf cirka 3 til 4 stykker er blevet forudsagt. Den kommende recession i USA har været fuldt annonceret i over ét halvår år, hvilket har betydet, at økonomer overgår hinanden med, hvor slemt det bliver. I mine analyser er det langt fra en ny finanskrise, vi står over for, men én ting er sikkert, recessioner medfører markante fald.

Energi: Politikere er totalt urealistiske med, hvor lang tid forandringer tager

På længere sigt er energiudfordringerne ikke noget problem. En dag knækker vi koden til uendelig energi, for eksempel fusion. En af fordelene ved krigen er, at midler til innovation på energiudvikling eksploderer. Ydermere er vi blevet mere åbne for atomenergi, for eksempel en containerløsning til en større virksomhed. De nye energiformer som sol og vind kan ikke løse den grønne omstilling 100 procent, det har vi slet ikke råvarer til.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14